• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klawiatura mechaniczna gry/pisanie 370zl
Cześć!

Zasięgnę rownież chetnie Waszej rady w kwestii klawiatury.

- Budżet to około 370zł
- Zdecydowanie klawiatura mechaniczna. Co do przełączników mam największy dylemat, lecz bynajmniej nie chodzi tu o kolor, ale producenta. Jako że jeszcze studiuje przed sobą mam jeszcze magisterkę do napisania to skłaniałbym sie do przełączników w kolorze Brown. I teraz największe pytanie dotyczy Kailh czy Cherry MX? Po porównaniu testów na Waszej stronie wynika iż bardziej uniwersalne do grania i pisania wydają się być przełączniki Kailh. Póki co rozważam Tesoro Excalibur oraz Durandala.
- podświetlenie nie jest konieczne
- makra nie są konieczne
- nie chcę dodatkowych klawiszy
- podpórka mile widziana, ale niekonieczna
- klawiatura musi byc pełnowymiarowa z numpadem i resztą

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Odpowiedz
Zwróć uwagę na model SGK-4030-GKCM1-UI. Produkowana przez tajwański Costar (najbardziej uznany producent klawiatur mechanicznych na rynku). Jest solidna i ma przyzwoitej jakości keycapsy. IMHO jeśli nie zwracasz uwagi na wodotryski, będzie to najlepszy wybór w tym przedziale cenowym.

W sieci zbiera znakomite oceny:
http://www.newegg.com/Product/Product.as...6823129021
http://www.amazon.com/CM-Storm-QuickFire...B00DKXXABK
Odpowiedz
Również obiła mi się o uszy. Chociaż na ten moment jak wspomniałem w pierwszym poście bardziej interesuje mnie dobór przełączników Brown między Cherry MX, a Kailh. Może jest ktoś na forum kto grał zarówno na jednych jak i drugich i mógłby opisać swoje subiektywne wrażenia? :)
Odpowiedz
W poniższej recenzji jest dosyć dokładnie opisana różnica pomiędzy Cherry a Kailh brown, myślę że tego szukasz

http://www.test-gear.pl/testy-i-recenzje...a-supreme/
Odpowiedz
Ba! Ten teścik już przejrzałem dobre kilka razy ;) Byłem już zdecydowany na Browny od Kailh'a, ale wśród niektórych użytkowników w sieci panuje opinia że "chińskie" to lepiej uważać, a mnie przez nich, również to dopadło. Niby test na stronie wskazuje że nie ma się czego bać, tylko śmiało brać, a jednak jakaś cząstka mnie nie do końca jest przekonana. Chciałbym by moje wątpliwości zostały po prostu rozwiane :)
Odpowiedz
Kalih ma w swoim portfolio naprawdę szerokie spektrum przeróżnych przełączników. Z pewnością nie jest to typowa firma krzak. Mechanizmy z początku produkcji rzeczywiście nie były najlepszej jakości, jednakże firma stale je udoskonala. W najnowszych wypustach wprowadzono do nich między innymi pozłacane blaszki (na wzór tych w przełącznikach Cherry MX). Nawet deklarowana przez producenta tolerancja różnicy siły nacisku wypada w przypadku obydwu producentów porównywalnie.

[Obrazek: cq0aThv.jpg?1]

Cherry MX dalekie są od doskonałości. Firma ma problemy z kontrolą jakości. Przykładem mogą być wybiórczo klikające przełączniki MX Blue.

Myślę, ze spokojnie możesz zdecydować się na zakup klawiatury opartej na przełącznikach Kalih Brown.
Odpowiedz
Dokładnie, nie bój się Kailhów, coraz więcej osób woli je od Charry bo mają jakby delikatniejszy klik, o czym pisaliśmy w przypadku Kailh brownów chociażby - nie wiem czy można ich nie lubić, taki maja fajny klik ;). Jedynki Kailh Red są takie dziwne trochę i raczej Cherry je deklasuje. Niebieskie są moim zdaniem porównywalne na jednych i na drugich świetnie się pisze. Już kilka lat mają Kailhy i jakoś nie widać, aby zbyt często ktoś się na nie skarżył ;)

Powiem CI jeszcze odkąd więcej piszę na klawiaturze niż gram to przesiadłem się na Kailh Blue a wiedź, ze mogę mieć dowolny rodzaj przycisków ;) Może bym używał normalnie Cherry Blue, ale znowu w 100% nie piszę i wydaje mi się, ze troszeczkę lepiej mi się gra jednak na Kailh Blue.

Reasumując śmiało można sięgać po Kailhy, bo wiele tych opinii negatywnych to jest pisana przez fanatyków jakich znajdziesz w każdym dziale (a muzyka i klawki mechaniczne mają ich akurat najwięcej) lub osoby, które tylko to powielają a w życiu nie dotknęły Kailha.
Odpowiedz
Dzięki bardzo Panowie:) Chyba najzwyczajniej w świecie potrzebowałem takiego wsparcia :D
Wlasnie większa uniwersalność przełączników Kailh Brown od Cherry MX sprawiła że zacząłem oglądać się wlasnie za tą marką. Jeszcze jedno pytanie, Czy coś o prostym wyglądzie i pełno wymiarowej klawiaturze z przełącznikami Kailh Brown, oprócz Tesoro Excalibur, można znaleźć na Polskkm rynku?
Odpowiedz
w takiej cenie to chyba tylko ten Excalibur
Odpowiedz
Ok, rozumiem :)
Byłem dosłownie przed chwilą w komputroniku by sprawdzić przykładową klawiaturę mechaniczną. Okazało się że mają tylko jeden model, który kosztuje 290zl, klawisze podświetlane na niebiesko do tego podstawka, wyglada całkiem okazale jak na tą cenę. I teraz pytanie czy ktoś coś o niej słyszał?

Model to: CALIFORNIA ACCESS T-Rex CA1404

Przełączniki niestety są mi nieznanego koloru, przy sprzedawcy nie za bardzo mogłem podnieść klawisz. Chociaż z wyczytanych poradników i recenzji mogą byc to niebieskie lub brązowe.

Wyczytałem że jest to marka komputronika, ale nic więcej o niej nie wiadomo:)
Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2024 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.