Liczba postów: 6
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
07-29-2015, 01:21 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-29-2015, 02:15 AM przez repchi.)
Witam, potrzebuje pomocy w doborze myszki do grania, ponieważ coś czuje, że moja niedługo doprowadzi mnie do szału.
Chciałbym dodać tylko na wstępie, że jestem w trakcie rozważania kupna Razera Deathaddera 2013, a SteelSeries Rivala (raczej ta wygra :x),
ale chcę jednak przeczytać również troche słów od ekspertów :v
- jaką obecnie myszkę używasz: A4 BloodyTech V7 (nie wiąże z nią jednak najlepszych wspomnień)
- jakie DPI w obecnej myszce masz ustawione: 800 DPI
- czułości w grach (wystarczy wpisać – niska, średnia lub wysoka): Niska, w CS:GO dla dokładności 0.76
- czułość w Windows:
- czułość w sterach myszki (o ile takie posiada Twoja obecna myszka):
- ile cm przejeżdżasz myszką aby wykonać pełny obrót – 360°(w dowolnej grze fps): w CS:GO, około 40 cm (prawie cała długość podkładki), aby wykonać 180°, więc załóżmy że okolice 80 cm dałyby te 360°
- w co grasz (podaj tytuły gier): CS:GO oraz Source, Dirty Bomb, czasem War Thunder
- jaką masz obecnie podkładkę: Roccat Taito Mid-Size|3mm
- ile przycisków używasz w myszce (czy używasz boczne): Lewy i prawy klik, jeden z bocznych, czasem też drugi, przyciski pod scrollem strasznie rzadko.
- twój budżet: W najgorszym przypadku 250 zł
- jaki chwyt stosujesz: Fingertip (v1, wyłącznie opuszki palców)
- jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce (1+2+2 czy 1+3+1): 1+2+2
- jesteś lewo czy prawo ręczny/a?: Prawo ręczny
- jaka jest wielkość Twojej dłoni (w cm, od końca palca do zgięcia nadgarstka, zmierz jak na poniższym obrazku): 18cm - 18,5cm
- jaka jest szerokość twojego palca wskazującego (zmierz jak na powyższym obrazku): 2cm
- czy chcesz zmienić swój chwyt?: Raczej nie, jeżeli już bym musiał to w finger-palm lub zwykły palm
- czy inny zakres dpi w nowej myszce jest akceptowalny dla Ciebie?: Wystarczy, aby dała się zaprogramować na 400 lub 800 dpi, wyższych nie używam
- co w twojej obecnej myszce chciałbyś zmienić najbardziej/co się zepsuło?: Sensor jest badziewny, częsty kursor bug oraz strasznie niska maksymalna prędkość przez co wariuje na prawde często, ślizgacze, czasem lewy klik nie załapuje polecenia, ustawienie "Kalibracja czujnika" jest dosyć dziwne, bo tak na prawde tylko 13 działało, niższe wartości sprawiały, że kursor nie łapał ŻADNEGO ruchu, a wyższe sprawiały, że stawałem się królem parkietu i byłem mistrzem piruetów :x
- czy nowa myszka musi być kupiona w Polsce: Tak
- uwagi (np. co do wyglądu myszki): Dobrze by było dowiedzieć się czegoś na temat mojej rozterki z Rivalem i Deathadderem, po za tym, nie cierpie ciężarków :x, liczę również na sugestie innych myszek
Pozdrawiam ;)
Liczba postów: 1,898
Liczba wątków: 30
Reputacja:
75
Wg mnie to DA i Rival mogą być za duże na twój chwyt, nie wiem czemu chcesz tak duże myszki. Jak dla mnie to i V7 jest taka dosyć klockowata i do fingertipa to nadaje się równie dobrze jak żelazko... Dłoń masz dosyć standardową, nie za dużą dlatego powinieneś rozważać mniejsze myszki, bardziej poręczne. To co opisujesz z V7 to standard dla tych myszek ;]. Pokażesz jak jest na prawdę na youtubie z tym sensorem to ktoś to minusuje - https://www.youtube.com/watch?v=RTgMIqN0kkc
Rozważ Zowie ZA13, EC2-A, Kone Pure Military. Wydaje mi się, że będzie Ci na takich znacznie wygodniej.
Reputacja:
0
07-29-2015, 12:51 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-29-2015, 01:28 PM przez repchi.)
(07-29-2015, 11:05 AM)t4co napisał(a): Wg mnie to DA i Rival mogą być za duże na twój chwyt, nie wiem czemu chcesz tak duże myszki. Jak dla mnie to i V7 jest taka dosyć klockowata i do fingertipa to nadaje się równie dobrze jak żelazko... Dłoń masz dosyć standardową, nie za dużą dlatego powinieneś rozważać mniejsze myszki, bardziej poręczne. To co opisujesz z V7 to standard dla tych myszek ;]. Pokażesz jak jest na prawdę na youtubie z tym sensorem to ktoś to minusuje - https://www.youtube.com/watch?v=RTgMIqN0kkc
Rozważ Zowie ZA13, EC2-A, Kone Pure Military. Wydaje mi się, że będzie Ci na takich znacznie wygodniej.
Dzięki za polecenia myszek, jednak też mi zależało, żeby ta cena to było 250zł albo wliczając koszt przesyłki albo żebym mógł ją odebrać w jakimś sklepie, tak jak mają to na przykład w Euro RTV, dlatego patrzyłem na te nieco tańsze, żeby był ten margines na wysyłke. Drugą kwestią jest fakt, że w przypadku Kone'a nie jestem jakiś przekonany, bo miałem akurat okazję ją testować, trzymać i pograć i coś mi w niej nie pasowało, ale nie wiedziałem co, po prostu nie było dla mnie komfortowo. Co do Zowie to czytając wasze recenzje o ZA miałem rozkmine czy nie będę miał tego problemu z rozmiarami, bo była tam jakaś mowa, że FK bardziej uniwersalne, a na ZA trzeba nieco bardziej uważać z doborem rozmiarowym. EC2-A natomiast nie mogę jakoś zbytnio rozgryźć, mało o niej się doszukałem. Z Deathaddera się wycofałem z racji na jego słabą wytrzymałość konstrukcji. Rival mnie jakoś urzekł ceną w stosunku do tego jak jest wykonany i dlatego cały czas nad nim myśle. Myszkę i tak kupię w dalszej przyszłości, dopiero jak ta na prawde już będzie sprawiała, że nią zaczne rzucać. Szukam dlatego strzału w dziesiątkę.
Wiem, że jakoś wymagam w pewien sposób dużo uwagi, ale czy dałoby się jakoś "otrzymać" jakąś nieco bardziej szczegółową analizę, która myszka byłaby dobra ? :x
PS: Szczerze nie jestem pewien czy ja w końcu używam Fingertipa czy Palma, czy mieszanki, bo samą grafiką jest to ciężko stwierdzić będąc szczerym. Dodając do tego fakt, że jak mówisz Blood V7 rzeczywiście jest klocem, może po prostu trzymam ją tak jak mogę, a ewentualny chwyt by się wyrobił z innym gryzoniem.
PS2: Odnoszę wrażenie, że chyba jednak palm, a nie jakiś fingertip. Sorki za wprowadzenie w błąd :x
Liczba postów: 332
Liczba wątków: 27
Reputacja:
3
Ekspertem nie jestem ale max dłoń tylko 0,5cm krótszą od mojej.
Według mnie ZA11 powinien Ci dobrze leżeć. Chociaż u mnie ZA11 wygdniej przy 19cm dłoni gra się clawem
Liczba postów: 4,403
Liczba wątków: 167
Reputacja:
170
07-29-2015, 09:58 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-29-2015, 09:58 PM przez Hya.)
palmujesz, bo Ci palce nawet za myszkę wychodzą :P fingerem nie da się tak chwytać :P To zmienia postać rzeczy :P
Ja to, by nie zmieniać u Ciebie zbytnio chwytu, poleciłbym Ci Zowie EC1-A Dostaniesz takiego wygodniejszego V7 z rewelacyjnym sensorem i bez tych durnych sterowników. Podjedźdo Saturna lub rtv agd i przymierz Razer DeathAddera jak uznasz, że CI pasuje ten kształt to bierz Zowie EC1-A bo to taki wygodniejszy DA. Jak Ci nie przypasuje to będziemy myśleć,
ZA11 ma cofnięty grzbiet, wiec u ciebie w przypadku jak dłonią pokrywasz całą myszkę jak tą V7 to zauważysz, że dłoń Ci się chce "cofnąć", teraz masz podparcie na jakieś pół śródręcza, w zowie za11 oprzesz tylko górną część - powstanie Ci inna forma palma, musiałbyś się przyzwyczaić do tego na nowo.
reasumując idź poszukać w stacjonarnych Razer DA 13 lub Chrome i daj znać jak leży ;)
Reputacja:
0
(07-29-2015, 09:58 PM)Hya napisał(a): palmujesz, bo Ci palce nawet za myszkę wychodzą :P fingerem nie da się tak chwytać :P To zmienia postać rzeczy :P
Ja to, by nie zmieniać u Ciebie zbytnio chwytu, poleciłbym Ci Zowie EC1-A Dostaniesz takiego wygodniejszego V7 z rewelacyjnym sensorem i bez tych durnych sterowników. Podjedźdo Saturna lub rtv agd i przymierz Razer DeathAddera jak uznasz, że CI pasuje ten kształt to bierz Zowie EC1-A bo to taki wygodniejszy DA. Jak Ci nie przypasuje to będziemy myśleć,
ZA11 ma cofnięty grzbiet, wiec u ciebie w przypadku jak dłonią pokrywasz całą myszkę jak tą V7 to zauważysz, że dłoń Ci się chce "cofnąć", teraz masz podparcie na jakieś pół śródręcza, w zowie za11 oprzesz tylko górną część - powstanie Ci inna forma palma, musiałbyś się przyzwyczaić do tego na nowo.
reasumując idź poszukać w stacjonarnych Razer DA 13 lub Chrome i daj znać jak leży ;)
A ZA13 proponowana przez t4co ? :x
Bo wyróżnienie z waszej strony w recenzji też dużo mi jednak daje do myślenia :p
I jeżeli już wyszło na jaw, że Palmuje, to czy w takim razie Rival wraca do gry czy nie ? Na prawdę wybaczcie, że tak pytam jak jakiś 5 latek o to czemu cegła jest czerwona, ale po prostu zależy mi na przejściu z tego badziewia na coś czego nie będzie się dało już niczym innym zastapić :p
Liczba postów: 4,403
Liczba wątków: 167
Reputacja:
170
Teraz Mionix Castor wyszedł, wygląda fajnie i może namieszać w światku myszek, spróbujemy załatwić na testy kiedyś :P
t4co myślał, ze pod fignera chcesz, dlatego same takie małe ci podał, już lepiej tego ZA11 pod palma... ale ja ciągle obstaje, żebyś przymierzył DA, albo tak sobie myślę może gdzieś mają Bloody V3 bo też podobna do EC1, więc jakby byłą dobra to znak EC1 też będzie.
Rival może być dobry, ale nie jestem pewien czy będzie to "ta jedyna", Problem rivala jest to, że twoim chwytem jak go chwycisz to jest wygodnie, ale dziwnie sie go kontroluje wtedy, co powoduje, ze człowiek cofa dłoń i tworzy się taki palmo finger ;) Z doświadczenia dlatego polecam CI coś co grzbiet będzie miało na środku i delikatnie opadało w obu kierunkach.
Reputacja:
0
(07-29-2015, 10:28 PM)Hya napisał(a): Teraz Mionix Castor wyszedł, wygląda fajnie i może namieszać w światku myszek, spróbujemy załatwić na testy kiedyś :P
t4co myślał, ze pod fignera chcesz, dlatego same takie małe ci podał, już lepiej tego ZA11 pod palma... ale ja ciągle obstaje, żebyś przymierzył DA, albo tak sobie myślę może gdzieś mają Bloody V3 bo też podobna do EC1, więc jakby byłą dobra to znak EC1 też będzie.
Rival może być dobry, ale nie jestem pewien czy będzie to "ta jedyna", Problem rivala jest to, że twoim chwytem jak go chwycisz to jest wygodnie, ale dziwnie sie go kontroluje wtedy, co powoduje, ze człowiek cofa dłoń i tworzy się taki palmo finger ;) Z doświadczenia dlatego polecam CI coś co grzbiet będzie miało na środku i delikatnie opadało w obu kierunkach.
Bardzo dziękuje ;>
PS: Napisałem do Ciebie na PM, sama wiadomość jest już w sumie nie ważna, ale mógłbyś podać już tam ostatecznie jeszcze jakieś pomysły na gryzonia, jeśli istnieją :x
|