• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dobór słuchawek - prosze o pomoc :)
Witam! Dotychczas korzystałem z Waszej pomocy 2 razy przy dobieraniu myszki i podkładki. Wtedy wystarczająco pomocne były recenzje i komentarze, jednak tym razem potrzebuję pomocy eksperta :D

Wzorek poniżej:

1. jakie obecnie używasz?
Sennheiser HD 202 - a raczej używałem bo wczoraj padły. Niespełna 2 tygodnie po gwarancji ;D

2. czy używasz karty muzycznej/dac/amp ?
Obecnie nie, ale nie wykluczam zakupu. Myślałem nad Asus Xonar DGX do moich szenchusiów no ale teraz padły. Tak czy inaczej nie myślałem o jakiejś wypasionej tylko jakiejś tańszej żeby lekko wzmocnić dźwięk.

3. słuchawki mają być w 100% do gier // głównie gry trochę muzyki // gry i muzyka po równo ? (wybierz jedną opcję)
I to i to z lekką tendencją do gier. powiedzmy 70/30 na korzyśc gier.

4. jakiej muzyki głównie słuchasz?
Rock i metal w bardzo szerokim ujęciu :)

5. twój maksymalny (nieprzekraczalny pod żadnym pozorem) budżet?
Powiedzmy że do 300?

6. stawiasz na 1 miejscu dźwięk czy komfort?
Raczej dźwięk, no ale żeby uszy nie bolały bo zdarzają się sesje kilkugodzinne.

7. jaki chcesz typ słuchawek: otwarte, pół otwarte, zamknięte (jak nie jesteś pewien to napisz w jakim otoczeniu grasz)?
Zamknięte. Zdecydowanie zamknięte. Lubię się odciąć :)

8. wolisz słyszeć wszystko bliżej Ciebie czy dalej (większą - lepiej w grach czy mniejszą scenę) ?
No to chyba lepiej większą. Grywam z reguły w CS:GO z przerywnikami na RPG - w chwili obecnej najbliższe 100h to będzie Wiesio Trzeci :D

9. czy będziesz często podróżował ze słuchawkami (np. na lany)?
Nie, te słuchawki mają być tylko porzy komputerze.

10. dodatkowe uwagi (np. wokół uszne, douszne, wygląd, rodzaj padów):
Wokół uszne bym preferował. Wygląd? Raczej nie kosmiczne, kwadratowe czy mega kolorowe. Nie chcę płacić za wygląd, że tak powiem :)

Ze słuchawek które na chwilę obecną mnie interesują to są 2 pary:
1. HyperX Cloud. 299pln
2. CREATIVE Tactic 3D Rage - wersja z kabelkiem 239pln i chyba bym się ku nim skłaniał tylko tak się zastanawiam, bo one są podłączane przez USB. no i jak to by się miało do ewentualnej karty dźwiękowej?

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam! Kuba.
Odpowiedz
Podłączanie słuchawek przez usb jest wyjątkowo kiepskim pomysłem ze względu na znacznie dłuższą drogę sygnalu co w efekcie prowadzi do utraty jego jakości. Nie znam się za bardzo na słuchawkach, mogę natomiast powiedzieć ci, że na wszystkich specjalistycznych stronach mówi się o dosłownie kilku modelach słuchawek do 300 zł wykraczających jakością dźwięku zdecydowanie ponad konkurencję, pod względem niektórych parametrów bijacych czasem kilkukrotnie droższe modele, nie wspominając o tzw. gamingowych, będących przeważnie zdecydowanie ponizej przeciętnej w stosunku jakość/cena, wypromowanych na reklamie i opiniach ludzi, którzy w życiu nie posiadali żadnych innych.
Do tych wyjątków należą superlux hmc631 które właśnie powinny ci odpowiadać: pod względem jakości dźwięku przetworników jak i mikrofonu, uznaje się je za najlepszy headset do 400 zł, jakość materiałów jest dobra w stosunku do ceny, są to słuchawki o konstrukcji zamkniętej, o niezbyt dużych wymaganiach co do źródła dźwięku (zagrają dobrze nawet z integry choć wykorzystają tez potencjał lepszej karty dźwiękowej). Aktualnie sa one w cenie 220 zł, co może pozwoli ci na zwiększenie budżetu karty dźwiękowej, bo w zasadzie branie czegoś tańszego i za cenę 180 zl niewiele lepszego od karty zintegrowanej moim zdaniem mija się z celem i już bardziej opłaca się zostać narazie na integrze i dobierać do czegoś lepszego.
Co do hyperx coud, to nie należą do tych przeciętnie słabych, gamingowych headsetów, choć nadal nie jest to szczyt tego stosunku jakości do ceny, materiały i wykonanie dobrej jakości, dźwięk przeciętny jak na tą półkę cenową.
Odpowiedz
Dzięki wielkie za tak wyczerpującą odpowiedź :D
W między czasie przeczytałem kilka tematów tutaj na forum i zauważyłem że są to chyba najczęściej polecane słuchawki do 300PLN. Chyba nawet za chwilę je zamówię, a nóż przesyłka wyjdzie jeszcze jutro i w poniedziałek będę mógł cieszyć się z nowych słuchawek :)

Jeszcze miałbym pytanie odnośnie karty dźwiękowej. Czy w moim przypadku tzn. lubię dobrze brzmienie muzyki, ale za audiofila się na pewno nie uważam oraz grywam w gry (poza RPG to sporo CS:GO ale nie "zawodowo") ma sens kupowanie karty dźwiękowej za ~300pln? Słyszałem że SB Z bardzo dobrze radzi sobię np w grach typu CS. ale z kolei Xonar D1 jest chyba cześciej polecany do muzyki (mogę się mylić). Ktoś z tutaj obecnych może miał okazję przetestować bądź korzysta na codzień z połączenia własnie tych SL hmc631 z Xonar DGX? Bo mi znowu klawiatura nawalać zaczyna a budżet ograniczony :D Wiesiek za dużo mnie kosztował (warto byłoooo!!)

Jeszcze raz dzięki za pomoc :)
Odpowiedz
Xonar DGX spokojnie Ci starczy. A słuchawki to rozważ jeszcze HD669, taki tani odpowiednik K550. Podobno SB Z do muzyki nie ma sensu. Sam używam, ale głównie w CSa, BFa i jakieś wyścigówki gram, więc wolę Creativy. Muzycznie Hya i Ezzio są bardziej maniakami i jakoś nie przepadają za słuchaniem muzyki z SB, chociaż podczas grania sobie chwalą. Mi tam obojętne czy Creative czy ASUS.

ps. wczoraj od Hyii na skypie słyszeliśmy jak "jest zadowolony" z wieśka :P. Klną bo najpierw nie mógł z płyt zainstalować bo jakiś błąd wyskakiwał, później ściągnął z goga to się zastanawiał to po Ch.. kupował oryginała, a tak to ma freezy podczas dialogów i jest na etapie, że "pie****i dopóki jakiś patch nie wyjdzie, bo go trafia jak musi co chwila saveować bo nie wie kiedy gra się zatnie (na high/ultra na luzie mu śmiga wszystko więc raczej to nie wina kompa). A tak to mówi, że się dobrze zapowiada. Ja tam osobiście nie przepadam za tego typu grami.
Odpowiedz
jak znajdę czas to im oddam płyty wieśka, bo chce mieć działające ;D Dziś jest patch jakiś to później sprawdzę czy juz śmiga normalnie...

asusy pod muzykę są fajniejsze, SB są zbyt sztuczne, takie kolorowe - nie jest to jednak jakoś mega zauważalne nawet. Wiem, ze dużo ludzi to jednak lubi, więc nie śmiem krytykować creativa, przynajmniej nie tak bardzo jak to na wielu forach się robi :P. Za granicą SB Z cenią sobie ludzi w PL zaraz cię wyśmieją, że coś takiego kupiłeś, kiedy wiele z tych osób nawet nie podpięła nigdy słuchawek pod niego. Kolega taco jest dobrym przykładem jak mu podpinamy essenca, czy nawet odaca to ciągle woli swoją Z albo mojego ZxR, chociaż nie widzi między nimi różnicy ^^ także każdy ma swój gust i nie ma co tego krytykować, ani żadnej firmy. Imo po zakupie zawsze można oddać jak nie pasuje, bez ponoszenia kosztów. Karty według mnie warto kupić 2 od razu i jedną po prostu zwrócić - wiele osób tak robi i jest to najlepszy sposób do zakupu czegokolwiek związanego z dźwiękiem :).
Odpowiedz
Słuchawki zamówiłem hmc631 i pozostało tylko czekać aż przyjdą :)
Co do karty to zdecyduje w ciągu najbliższych 2 tygodni, ale jak już mówiłem raczej nie uśmiecha mi się wydawać 300pln na kartę zwłaszcza, że klawiatura powoli zdycha, więc zostanę przy Xonar DGX. Z miejsca dzięki wielkie wszystkim za pomoc :)

PS: Co do Wiesia skoro już o nim gadamy. Hya ciągnij patha bo wczoraj był 600mega ponad który miał zlikwidowac klatkowanie filmików. U mnie na gtx 770, i5-4690, 8GB ram no i wsjo na SSD działa wręcz nieziemsko :) Co do płyt to nie wiem nawet czy jest ok czy nie bo jak kompa składałem to zapomniałem o stacji dysków wiec tylko kodzik na gog i jazda z pobieraniem :) Gra jest piekna, trudna i zaraz znowu zatopię się w ten magiczny aczkolwiek niebezpieczny świat.

A i jeszcze co do Creative. w chwili obecnej używam pożyczonych fatality i właśnie po wszystkich opiniach znajomych (o których Hya wspominał) jestem pozytywnie zaskoczony :)
Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2024 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.