05-19-2015, 05:57 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-20-2015, 10:50 AM przez cesarz cyberprzestrzeni.)
-
W najbliższych miesiącach planuję zakup słuchawek, więc:
- czy używasz karty muzycznej/dac/amp ? nie
- jeśli tak – to jakiej?
- słuchawki mają być w 100% do gier // głównie gry trochę muzyki // gry i muzyka po równo ? (wybierz jedną opcję) na komputerze bardziej w grach, poza komputerem muzyka.
- jakiej muzyki głównie słuchasz? raczej nic nowoczesnego
- twój maksymalny (nieprzekraczalny pod żadnym pozorem) całość poniżej 1000 zł
- stawiasz na 1 miejscu dźwięk czy komfort? równo
- jaki chcesz typ słuchawek: otwarte, pół otwarte, zamknięte (jak nie jesteś pewien to napisz w jakim otoczeniu grasz)? mogą być każde
- wolisz słyszeć wszystko bliżej Ciebie czy dalej (większą - lepiej w grach czy mniejszą scenę) ? średnia do dużej
- czy będziesz często podróżował ze słuchawkami (np. na lany)? tak
- dodatkowe uwagi (np. wokół uszne, douszne, wygląd, rodzaj padów): wokół uszne
- No cóż, zacznę od tego, że zakładam 2 możliwości: kupno osobnej pary słuchawek do komputera i osobnej do telefonu czy laptopa, bądź jednej, o dużej tolerancji na źródło, która zagra poprawnie na telefonie, ale będzie też potrafiła wykorzystać potencjał dobrej karty dźwiękowej. Z tego co czytałem, zwykle niska impedancja słuchawek wraz z wysokim ciśnieniem akustycznym dają dużą tolerancję na źródło co skutkuje lepszą współpracą ze słabszym źródłem, i choć pierwsza para słuchawek, która wpadła mi w oko - pioneer se a1000 spełnia te warunki, to panuje zgodna opinia, że nie grają one nawet przeciętnie dobrze bez mocnego źródła i wzmacniacza. Podobnie, z tego co czytałem, ma sie z akg o niskiej impedencji jak k121, k240 czy k242. I po pierwsze chciałem zapytać czy faktycznie jest tak, że taki pioneer czy akg będzie na słabszym źródle jak telefon grać gorzej niż tańsze słuchawki o większej tolerancji czy po prostu proporcja tego spadku względem swoich możliwości będzie większa niż w przypadku innych modeli, jednak nadal wypadając od nich lepiej?W zasadzie hmc631 chyba spełniają wszystkie moje kryteria pod względem dźwięku, natomiast duży krzykliwy mikrofon umocowany na stałe nie tworzy z nich idealnego kompana na wyjazd czy samą podróż transportem publicznym, choc biorę je pod uwagę jako opcję tylko do komputera z osobnymi, tańszymi słuchawkami do muzyki. Oczywiście nie ograniczam się do średniej półki, biorę też pod uwagę superluxy 668b (z tym, że podobnie jak wyżej czytałem, że nie radzą sobie na słabszym źródle) czy akg k550. Prosiłbym o propozycje z różnych półek cenowych. Pod względem brzmienia raczej preferuję wyrównane i neutralne choć nie bezwzglednie.
edit: chce do telefonu itp właśnie wokół uszne chyba, że uzyskanie przynajmniej przeciętnie dobrej jakości jest niemożliwe, nie lubie dousznych a tym bardziej dokanałowych.