- jaką obecnie myszkę używasz: Func MS3 Rev2
- jakie DPI w obecnej myszce masz ustawione: 810
- czułości w grach (wystarczy wpisać – niska, średnia lub wysoka): nisko-średnia
- czułość w Windows: 6/11
- czułość w sterach myszki (o ile takie posiada Twoja obecna myszka):-
- ile cm przejeżdżasz myszką aby wykonać pełny obrót – 360°(w dowolnej grze fps): 30-40cm
- w co grasz (podaj tytuły gier): CSGO
- jaką masz obecnie podkładkę: propad InetkoxTV
- ile przycisków używasz w myszce (czy używasz boczne): 2 główne,2 boczne + rolka
- twój budżet: 250zł
- jaki chwyt stosujesz:? i tu największy problem. Nie potrafie sie określić, każdą myszkę chwytam inaczej, ale zazwyczaj staram się obejmować myszkę całą ręką, coś w stylu palm gripa, ale trzymam myszkę tylko palcami, dłoń jest w powietrzu, fingertip grip(?)
- jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce (1+2+2 czy 1+3+1) : na teraźniejszej myszce 1+2+2, ale na każdej innej, symetrycznej naturalnie chwytam 1+3+1
- jesteś lewo czy prawo ręczny/a?: prawo
- jaka jest wielkość Twojej dłoni (w cm, od końca palca do zgięcia nadgarstka, zmierz jak na poniższym obrazku): 17cm
- jaka jest szerokość twojego palca wskazującego (zmierz jak na powyższym obrazku)? : 1.6cm
- czy chcesz zmienić swój chwyt?: zmieniam cały czas, szukam czegoś idealnego dla mnie. Przykładowo w CSGO czułem się najlepiej grając na myszce Asus ROG sica, trzymając 1+3+1 i fingertipem
- czy inny zakres dpi w nowej myszce jest akceptowalny dla Ciebie?: tak
- co w twojej obecnej myszce chciałbyś zmienić najbardziej/co się zepsuło?: problem ze swobodnym ruszaniem myszką w CSGO
- czy nowa myszka musi być kupiona w Polsce? : nie musi
- uwagi (np. co do wyglądu myszki): jakiekolwiek podświetlenie RGB mile widziane, chodź nie musi.
Ogólnie w pracy na codzień mam styczność z SS XAI. Wydaje mi się,że trzyma mi się ją bardzo fajnie, ale jakby ruch ręką też wydawał się niezbyt komfortowy, kiedyś miałem asus rog sica i trzymalo mi się ją super, tylko kształt trochę nie odpowiadał (zbyt kanciasta). Wrzucam zdjęcie podglądowe jak trzymam asus rog sica -> http://imgur.com/a/FU2mG
Myszka musi mieć niski LOD, nie mogłem się przyzwyczaić do lodu w avago3050
Do tego grałem na Asusie Sica grałem na najniższym sensie z każdej myszki testowanej (1.1 800dpi, gdzie zawsze oscylowałem 1.3-1.65 800dpi) i grało mi się super.
Dodatkowo - najwygodniejsza dla mnie myszka jaką miałem to leciwy logitech b100, ba nawet próbowałem kiedyś grać na niej w CSGO, ale sensor robił swoje i było ciężko :D
- jaką obecnie używasz myszkę (optyk ,laser, jaki sensor, jakie ślizgacze) : do dobrania
- jaką masz podkładkę (oraz czy chcesz szybszą/wolniejszą od obecnej)? : propad inetkox, chce z dobrą kontrolą i feelingiem ślizgaczy z nową myszką
- chcesz plastikową, aluminiową, szklaną, materiałową czy hybrydową (materiałowa z uczuciem gry na plastikowej): materiałową lub hybrydową
- jaki rozmiar by Cię interesował: jak będe miał małą myszką to 30x40 będzie w porządku
- czy akceptujesz podkładki których żywotność może nie przekraczać 6 miesięcy (przy intensywnym użytkowaniu) ale w zamian dadzą nam bardzo dobry ślizg?: tak
- wolisz szybką/średnio szybką/średnią/raczej wolniejszą/wolną/bardzo wolną(zawodowa pod rtsy)(wybierz którąś opcję)*: wolną/średnią
- czy podkładka musi być kupiona w Polsce? nie musi
- maksymalna cena za podkładkę? ile trzeba tyle dam, wstępnie DO 150zł
- uwagi (wygląd, ulubiona firma, grubość, itp.) może być najprostsza, ale gdyby przykuwała uwagę to by było spoko
- jeżeli nie masz zielonego pojęcia o podkładkach i powyższe punkty nic Ci nie mówią, to wpisz tu, wtedy dobierzemy coś bazując na naszym doświadczeniu:
zowie fk1 + zowie g-sr -> ślizg dobry, ale switche w fk1 zbyt twarde
a4tech al90 + ss 9hd -> słaby komfort ruchowy myszką, ale ślizg był całkiem ciekawy z metalowymi slizgaczami, flickshoty wchodziły jak marzenie
roccat kone pure black edition + zowie g-sr/inetkox propad - za mała myszka, ślizg za mało kontrolowany na propadzie
rival 100 - za mało miejsca na chwyt 1+3+1
rival - w ogóle ta myszka mi nie przypadła, nie potrafię wygodnie chwycić
kinzu v3 - za mała na 1+3+1
G303 - zły profil myszki
Asus Rog Sica - najlepsza do gry, jednak wymiennie switche potrafiły zmieniać swoje położenie co mnie denerwowało, trochę zbyt kanciasta
Ravcore cyclone - miałem z niż styczność kilka razy u znajomego, myszka o dziwo za duża i za ciężka ze źle skalibrowanym sensorem ale bardzo szybko się do niej przyzwyczaiłem i grało mi się dość ciekawie, jednakże na dłuższą metę raczej by nie przeszła egzaminu
func ms3 rev2 - super wygodna myszka, ale brak swobody ruchowej w csgo robi swoje
Razer DA13 - wydawała się bardzo wygodna, ale nie miałem jak jej przetestować w CSGO
Co mi przypasowało w tych myszkach (tl:dr) :
Najlepsze switche - AL90
Najlepsza w dotyku - Kone Pure
Najlepszy feeling sensora - G303
Największa swoboda grania : Rog Sica
Wstępnie celowałem aby przetestować DM1 PRO S, Gigabyte XM300, Zowie EC1/DAxx
Co dla mnie proponujecie? Ogólnie planuje trochę tych myszek testować, chyba że trafie na idealną od razu. Co do kasy to nie mam ograniczenia, jak znajdę idealną myszkę za ponad 300zł i podkładkę za 150zł to będę zadowolony