• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Roccat Kova 2016
Witam, planuję zakup nowej myszki, główny cel to gry FPS. Jeżeli chodzi o dpi jakiego używam, to bywa różnie. W bardziej dynamicznych tytułach używam czułości 1000 do max 2000 dpi, ale zdarza mi się też grać na wartościach niższych: 400-800. Nie jestem również nie wiadomo jakim pro graczem, także wybór najlepszego na świecie sensora nie jest myślę dla mnie kluczowy. Wiem, że 90% osób powie "Zowie", tylko że ja w ciemno myszki nie kupię, muszę sobie "przyłożyć rękę", by stwierdzić czy to mysz dla mnie, a niestety myszki tej firmy w "normalnych" sklepach są niedostępne. Oczywiście można by się bawić w zakup przez internet, odstępowanie od umowy i odsyłanie produktu, tylko że mi chyba szkoda czasu na takie zabawy. Wracając jednak do tematu, bardzo pasuje mi wspomniana w tytule myszka Roccat Kova 2016. Leży w ręku wręcz idealnie, boczne przyciski zupełnie nie przeszkadzają, jakość wykonania również wygląda na niezłą. Może przyczepiłbym się jedynie do scrolla, skoki mogłyby być bardziej "wyraźne", jednak nie jest to wada, która zniechęciła by mnie do zakupu. Główny powód, dla którego moja stara mysz nie spełnia moich oczekiwań, to po pierwsze duża waga, a po drugie i przede wszystkim, niedokładny sensor. Bez różnicy, czy ustawione dpi jest wysokie czy niskie, mysz się "przesuwa", tzn. podczas powolnego poruszania myszą wskaźnik drży, nie narysuję prostej linii, gdyż wskaźnik będzie się lekko przesuwał, to w prawo, to w lewo.

Roccat Kova może najlżejsza nie jest (99g), ale spełnia pod tym względem moje oczekiwania.
Moje wątpliwości budzi jednak sensor, nie sposób w sklepie go przetestować, nazwa Pro-optic R6 też mi niewiele mówi. Może ktoś posiada tę mysz bądź ma pojęcie w tym temacie i jest mi w stanie coś więcej o tym sensorze powiedzieć? Czy zapewni on lepszą dokładność/precyzję i wspomniany przeze mnie efekt "drżenia" nie będzie występował? Precyzja jest ważna, a moja aktualna mysz na pewno mi jej w grach FPS nie zapewnia. Jeżeli chodzi o podkładkę, której używam, to jest to Roccat Taito King Size.
Odpowiedz
Wydaje mi sie, że na tej Kova da się grać.
Kolega ma starszą wersję (a tu masz R6) i nie narzeka.
Sensor nie jest najlepszy, ale powinien spełnić twoje wymagania
Odpowiedz
Sensor w kovie to pmw3320, tutaj masz go opisanego: http://www.test-gear.pl/informacje-o-sensorach/
W ciemno ja bym polecił logitecha g403 w wersji z kablem, kształt wygląda na bardzo bezpieczny i uniwersalny, do tego najlepszy sensor i przyciski na rynku.
Alternatywnie logitech g pro, obie powinny niedługo pojawić się w sklepach.
Odpowiedz
No tak, tylko te Logitechy to jednak trochę wyższa półka cenowa. Roccata da radę wyciągnąć za 200 zł, a oba modele Logitecha to jednak wydatek 300+. Wyglądają bardzo fajnie, ale tak jak wspomniałem, ja bez "przymiarki" myszki nie kupię. Chodź fakt, że akurat Logitechy zazwyczaj w sklepach stacjonarnych można znaleźć. Z innych myszek, które całkiem nieźle leżały mi w dłoni wymieniłbym Steelseries Sensei RAW, Razer Taipan i Steelseries Rival 100, ale jeżeli zastosowany w Roccacie jest sensor pmw3320, to wydaje się on lepszy od wszystkich 3 wymienionych przeze mnie myszek, bo jeżeli dobrze patrzę, to pierwsze dwie posiadają sensory laserowe, a Rival 100 ma zastosowany znacznie gorszy sensor niż jego "większy brat" Rival 300 (który niestety jest dla mnie myszką zbyt dużą).
Odpowiedz
g pro to kształt prawie identyczny co g100s, która często jest wystawiana. Jak trafią do sklepów to na pewno zejdą poniżej 300 zł, logitechy g303 o identycznych komponentach bywały dostępne za ~200 zł
Odpowiedz
W takim razie chyba wstrzymam się póki co z zakupem i poczekam aż Logitech G403 zacznie się pojawiać w sklepach. Sprawdzę i zdecyduję czy sama mysz jak i jej cena będzie mi odpowiadać. A jeżeli nie, to chyba zdecyduję się na tego Roccata, nie widzę innych ciekawych myszy, które mógłbym najpierw w jakimś sklepie obejrzeć.
Odpowiedz
(09-13-2016, 09:46 AM)kierusek napisał(a): W takim razie chyba wstrzymam się póki co z zakupem i poczekam aż Logitech G403 zacznie się pojawiać w sklepach. Sprawdzę i zdecyduję czy sama mysz jak i jej cena będzie mi odpowiadać. A jeżeli nie, to chyba zdecyduję się na tego Roccata, nie widzę innych ciekawych myszy, które mógłbym najpierw w jakimś sklepie obejrzeć.

Pierwsze wypusty G403 niestety mają lekkie problemy z kontrolą jakości.
Część użytkowników narzeka na terkoczący, luźno zamontowany scroll. W niektórych egzemplarzach najprawdopodobniej soczewka również nie jest zamontowana nazbyt poprawnie - w pewnym zakresie jest to jednak normalne. 

http://www.overclock.net/t/1609899/new-l...eless/1570

Według mnie ten Kova 2016 nie jest warta nawet 200 zł - kiepskie materiały, najtańsze Omrony - jeszcze większa loteria niż w przypadku D2FC-F-7N(20M).
Odpowiedz
Tak, widziałem tę "recenzję", pytanie na ile jest ona rzetelna, skoro wszystko jest złe. Widzisz, autor tego filmu przez połowę materiału użala się nad kształtem myszki i tym jaka jest ona niewygodna, podczas gdy mi leżała w dłoni idealnie. Co człowiek to inne preferencje i z tego właśnie powodu nigdy nie kupię myszki "w ciemno". Autor wspomina także o bocznych przyciskach i możliwości ześlizgiwania się na nie palców, podczas gdy palce w mojej dłoni są dość wąskie i przynajmniej pierwsze wrażenie było takie, że nie powinienem mieć z tym problemu. Oczywiście, nie wiadomo jak by to było po kilkugodzinnej grze i spoconej ręce. Oczywiście martwi na przykład słyszalny problem z LPM, ale to chyba po prostu kwestia wadliwej sztuki i powinni to raczej bezproblemowo podlegać pod gwarancję. W sztukach sklepowych, które "testowałem" podobnych problemów nie zauważyłem.
Odpowiedz
(09-13-2016, 02:55 PM)kierusek napisał(a): Tak, widziałem tę "recenzję", pytanie na ile jest ona rzetelna, skoro wszystko jest złe. Widzisz, autor tego filmu przez połowę materiału użala się nad kształtem myszki i tym jaka jest ona niewygodna, podczas gdy mi leżała w dłoni idealnie. Co człowiek to inne preferencje i z tego właśnie powodu nigdy nie kupię myszki "w ciemno". Autor wspomina także o bocznych przyciskach i możliwości ześlizgiwania się na nie palców, podczas gdy palce w mojej dłoni są dość wąskie i przynajmniej pierwsze wrażenie było takie, że nie powinienem mieć z tym problemu. Oczywiście, nie wiadomo jak by to było po kilkugodzinnej grze i spoconej ręce. Oczywiście martwi na przykład słyszalny problem z LPM, ale to chyba po prostu kwestia wadliwej sztuki i powinni to raczej bezproblemowo podlegać pod gwarancję. W sztukach sklepowych, które "testowałem" podobnych problemów nie zauważyłem.

Wynurzenia Rocket Jump Ninja znajdują również odzwierciedlenie w opiniach dotyczących Kovy 2016, które krążą po internecie. O ile kształt myszki jest rzeczą subiektywną, o tyle jakość zastosowanych materiałów w porównaniu do poprzednich konstrukcji Roccata pozostawia wiele do życzenia. Porównaj jakość wykonania modelu modelu Kone Pure z Kovą - jest to mniej więcej ta sama półka cenowa. Zwróć uwagę na przykład na scroll, który w Kone Pure potrafi być naprawdę świetny. Myślę, że ból dupy części użytkowników i recenzentów modelu Kova 2016 jest spowodowany faktem, iż projektując Kovę 2016, Roccat za bardzo ciął koszty.
Jeśli mimo wszystko odpowiada Ci ten model, no to kupuj - ale sugerowałbym zaczekać tydzień/dwa na premierę nowych myszy Logitecha.
Odpowiedz
Scroll to na pewno racja, bo już na pierwszy rzut oka zauważyłem, że daleko mu do świetności, ale tak jak wspomniałem, mysz ma przede wszystkim służyć do gry w FPS-y, a przynajmniej mi nie zdarza się używać scrolla w grach (tak, wiem, że na przykład wiele osób używa go choćby do robienia bunnyhopów w CSie, ale mi stety/niestety do takiego poziomu daleko i wciąż tłukę spację tylko jeśli trzeba "coś przeskoczyć"). Co do zaś reszty, trudno mi ocenić, nie jestem ekspertem. Mysz w dotyku wydawała się przyjemna, ale to oczywiście nie świadczy o tym, że jakość materiałów, ich trwałość, jest na odpowiednim poziomie.
Co do zaś myszy Logitecha to tak jak powiedziałem, na pewno poczekam i zobaczę, nie jestem w pośpiechu, mogę zakup przełożyć i o kolejny miesiąc. Zależy mi jedynie na tym, by po prostu w najbliższym czasie przesiąść się na coś co zapewni mi lepszą precyzję.
Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2024 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.