• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klawiatura mechaniczna gry/pisanie
Witam,

• Mój budżet: ~500zł
  • Klawiatura mechaniczna
    • Przełączniki Cherry MX Brown bądź podobne - 
    1. Mam małe/średnie i nie masywne dłonie
    2. przeznaczenie około 80% gry, 20% pisanie (programowanie)
  • czy chcesz podświetlenie? Byłoby miło, chodź niekoniecznie
  • czy chcesz makra? Byłoby miło, chodź niekoniecznie
  • czy chcesz dodatkowe klawisze? Byłoby miło, chodź niekoniecznie
  • czy potrzebujesz podpórkę pod nadgarstek? Tak
  • czy może to być klawiatura typu tenkeyless (bez numapda lub numpad w miejscu del, end, ins)? Nie
  • twoje uwagi (wygląd, firma):

Będąć wielkim entuzjastą Logitecha - wielokrotnie korzystałem z jego produktów i nigdy się nie zawiodłem - znalazłem odpowiadającą mi klawiaturę tego producenta G710+. Jednak po przeczytaniu recenzji i opini na jej temat doszedłem do wniosku, że mimo wszystko jej cena jest jednak zawyżona względem tego, co oferuje, oraz kilku niedopracowań. Dlatego pytam o inne firmy, na których niestety kompletnie się nie znam.

Będzie to moja pierwsza klawiatura mechaniczna, przekonały mnie do tego liczne pozytywy. Jest jest to jednak dosyć spory wydatek, zastanawiam się czy jest we Wrocławiu nie ma gdzieś opcji przetestowania klawiatury tego typu, aby samemu ocenić różnicę.

Z góry dziękuję za rady :)
Odpowiedz
na pewno we wrocławiu są sklepy które mają jakieś modele klawiatur mechanicznych. Idz do jakiegos media, rtv, saturna i popatrz co mają wystawione. Jak zobaczysz jak leża Ci takie przyciski to napisz które Ci się podobają to coś dobierzemy :)
Odpowiedz
Stricte do pisania polecałbym zakup klawiatury na przełącznikach MX Blue. Jednakże miej na uwadze fakt, że w dzisiejszych czasach firma CHERRY nie jest już synonimem wysokiej jakości i kontrola jakości przełączników jest po prostu słaba. Wysoce prawdopodobne jest, że w przypadku MX Blue trafisz na przełączniki, które nie zawsze będą klikać przy aktywacji. Z problemem tym spotkałem się zarówno w klawiaturach z wyższej półki (Filco Majestouch-2, Das Keyboard 4 Professional) jak i w konstrukcjach budżetowych (Rosewill RK-9000, Quickfire XT). Jeśli podobnie jak cierpisz w jakimś stopniu na OCD, nie kupuj klawiatury na MX Blue - miewam momenty gdy chcę wyrzucić ją przez okno ;-)
MX Brown wydaje się rozsądnym kompromisem pomiędzy MX Blue, a przełącznikami liniowymi. Przed zakupem klawiatury na MX Brown postaraj się ją gdzieś przetestować. Przełączniki te są dosyć specyficzne, podczas wciskania następuje w nich wyczuwalne tarcie mechanizmu wewnątrz obudowy przełącznika, z pewnością nie wszystkim przypadnie ono gustu. Po wielu latach używania mechaników stwierdziłem, że charakterystyka ich pracy najbardziej mi odpowiada. Pracują stosunkowo cicho i w odróżnieniu od przełączników liniowych pozwalają mi unikać literówek podczas pisania - "Tactile bump" mimo, że nie najprzyjemniejszy jest nieoceniony podczas szybkiego pisania. 

Zintegrowana podpórka pod nadgarstek ogranicza wybór do kliku modeli:
CM Storm Trigger-Z na Cherry MX Brown
Ozone Strike PRO na MX Blue
Qpad MK-85 na MX Brown lub Blue
Odpowiedz
Wydaje mi się, że znalazłem nie lada okazję. Dziś na iBoodzie dostępny jest Corsair Vengeance K70 w rzadko spotykanej wersji na przełącznikach MX Brown . 460 zł z wysyłką to świetna cena za tę klawiaturę.
Odpowiedz
@up Tylko patrz czy w wersji US layout.

Jak chcesz coś w proporcjach 80% gry 20 % pisanie to możesz nawet popatrzeć na klawiatury z Kailh Brown - nie bój się Kailhów bo są tak samo wytrzymałe jak Cherry., a klik mają przez wielu z nas uważany za przyjemniejszy od Cherry Brown.
Odpowiedz
http://extra-pl-pl.forum.ibood.com/produ...y-corsair/ - najprawdopodobniej US layout.
Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedzi,  niestety nie zauważyłem na czas tej super oferty,  więc już nie skorzystam. Sugerując się pierwszą odpowiedzią odwiedziłem Saturna,  X-kom,  Media Markt oraz Euro RTV AGD,  znalazłem tam jednak jedynie 2 klawiatury mechaniczne.  Zostałem poinformowany, że mogę zamówić je online do salonu i wtedy obejrzeć bez kupna,  tak więc mogę zamówić kilka doradzonych klawiatur i wtedy któraś wybrać.   

Co do testowanych klawiatur: 

Razer blackwidow 2014
Tragiczna, musiałem się upewnić,  że jest mechaniczna,  ciężko było mi ogóle wyczuć jakąś różnicę  pomiędzy membranową,  po chwili zauważyłem,  lecz niewielka.  Odstępy między klawiszamiaza duże,  same klawisze wydawały mi się rozchybotane. 

Logitech G910
Z kolei ta klawiatura wydała mi się świetna, czułem mechanizm i przy kliknięciu do aktywacji i do końca.  Klawisze w odpowiedniej odległości,potrzebna siła nacisku wydawała się w porządku.  Kształt klawiszy również dobry.  

Dodam również,  że w domu korzystam z klawiatury Logitech mk365, w pracy Logitech k120, obie są w miarę w porządku z odpowiednim rozstawieniem i wielkością klawiszy.  

Co do podpórki na nadgarstek,  a w sumie także podświetlanych klawiszy i dodatkowych klawiszy funkcyjnych /makr,  to nigdy ich nie miałem,  więc ciężko mi ocenić ich przydatność,  zakładałem jednak,  że jeśli już mam wydać tyle na klawiaturę,  to dobrze  aby to posiadała. Gram w WoW'a,  zakładam więc że  będą to przydatne rzeczy. 

Podsumowując, proszę o radę w doborze - w miarę dostępności mogę zamówić i przetestować klawiaturę.  Co do klawiszy,  żadna z testowanych przeze mnie nie miała standardowych Cherry, dzięki postów Pana/Pani plagocki zostanę przy wersji Brown bądź podobnej autorskiej firmy. 

Z góry dziękuję za rady.
Odpowiedz
Najzwyczajniej zamów każdą na innych przyciskach i coś wybierzesz.
Odpowiedz
Rozumiem, aby patrzeć jedynie na rodzaj Cherry i testować je, sama klawiatura według upodobania? Sam producent nie ma wpływu na sam mechanizm klawiszy?

Edit: Tak właściwie w sklepach które wymieniłem, wybór klawiatur jest tragicznie ograniczony, nie oferuje żadnej klawiatury z listy rekomendowanych na stronie... Po namyśle i przejrzeniu wszystkich klawiatur z tej własnie listy, zaczynam skłaniać się w stronę Logitech G910. Czy ktoś może zaproponować alternatywę (lepszą lub tańszą) ?
Odpowiedz
Dla G910 nie będzie alternatywy bo to inny rodzaj przełączników. Jeżeli Ci odpowiada ich klik to bierz śmiało. Moim zdaniem to im bliżej do membranowej niż mechanicznej, ale niektórzy wolą taki typ.
Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2024 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.