03-09-2018, 08:59 PM
"PS. na klawiaturce gra się wypas. Dużo przyjemniej niż na membranie, ale fragów nie dodaje :) "
świetnie powiedziane ;)
świetnie powiedziane ;)
Gateron Silent - Cichy mechanik DIY
|
03-09-2018, 08:59 PM
"PS. na klawiaturce gra się wypas. Dużo przyjemniej niż na membranie, ale fragów nie dodaje :) "
świetnie powiedziane ;)
03-09-2018, 09:25 PM
Klawisze chodzą płynniej. A dzięki temu, że są liniowe z równym oporem łatwiej jest je szybko wciskać. W sumie to w takim LOL'u np mogłoby dodać uratować nieraz tyłek.
Ale do FPSów jest po prostu wygodna. Ja bym to porównał do malucha, poloneza czy dużego fiata vs AUDI :D W labolatoriach rozwojowych Audi mają specjalne pomieszczenia, gdzie sprawdzają jaki odgłos wydaja drzwi przy zamykaniu. I mają to robić idealnie. Tak właśnie działa Mechanik :D W wersji Gateron Silent jest cicho, bez jakiegoś pustego echa taniego plastiku, który w dodatku ma tendencję do grzechotania nawet jak tylko przesuwamy palce po klawiszach ;) Teraz myślę jeszcze nad nasmarowaniem przełączników. Nasmarowałem jedną sztukę gaterona i i jeszcze bardziej się wyciszył. Nie słychać takiego szurania ślizgaczy czy nie wiem czego. Ale to już raczej fanaberia ;) A i stabilizatory klawiszy nasmarowałem i podkleiłem żeby nie latały. Te z Drevo Excalibur były trochę lipnej jakości. Nie pasowały do reszty cichych klawiszy.
03-10-2018, 12:07 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-10-2018, 12:09 PM przez Porfirion.)
Właśnie wziąłem z kbdfans tester Kailh boxów i chodzą bardzo fajnie, przesmarowanie naprawdę sporo daje, ale jakoś nie widzę rozkręcania 104 przełączników i smarowania każdego z nich.
Liniowe cherry szurają bardzo wyraźnie. Nie zwraca się na to oczywiście uwagi przy szybkim klikaniu, ale na testerze mx black obok silvera będzie się bardzo odznaczał.
03-11-2018, 06:55 PM
Fajnie byłoby zobaczyć, jak wygląda efekt Twojej pracy. I podsumowanie kosztów.
03-12-2018, 06:55 AM
musiałbym w domu na jakiś hosting wrzucić zdjęcie :) W pracy jak tu zaglądam to nie mam dostępu do żadnego sensownego co by zaraz fotki nie poznikały.
Klawiatura kosztowała 200zl 90 szt przełączników Gateron Silent Black - 50USD ( w tym 15USD przesyłka, wybrałem szybszą bo nie chciało mi się czekać miesiąc na paczkę ) Czyli jakieś 170zl. HotAir WEP 8858 kupiłem tutaj: http://allegro.pl/show_item.php?item=698...OTEzNWY2Yg== Najgorsze jest to, że teraz ten sam HotAir jest o 50zl taniej :D Ale jakby ktoś chciał, to bardzo fajny sprzęt. Tylko czy wliczać koszt hotaira do ceny klawiatury? Mam zamiar nim lada dzień pospawać zderzak w samochodzie po zającu samobójcy. Czyli całkowity koszt białej, zgrabnej małej klawiatury to 370zl. A jak ktoś ma już w domu głośnego mechanika i chce go wyciszyć, to wyjdzie 120-180zl? W zależności ile przełączników jest do wymiany i jaką przesyłkę sobie wybierze. Akcyzy żadnej nie naliczyli. Najważniejsze pytanie, kto co chce użyć jako bazę do przeróbki. [in stock] KBDfans Gateron Silent Switch Black*1 pcs 90x pcs $34.20 Scroll for more items Cost summary Description Price Subtotal $34.20 Shipping $15.00 Total USD $49.20 Przy okazji, jakby ktoś chciał robić tam zakupy, to jest kod rabatowy : ILOVEKBDFANS w który wchodzi chyba też darmowa wysyłka?
03-12-2018, 07:09 AM
(03-10-2018, 12:07 PM)Porfirion napisał(a): Właśnie wziąłem z kbdfans tester Kailh boxów i chodzą bardzo fajnie, przesmarowanie naprawdę sporo daje, ale jakoś nie widzę rozkręcania 104 przełączników i smarowania każdego z nich. Gaterony też szurają, są bardzo ciasno spasowane. Nic nie rusza się dzięki temu na boki. Po nasmarowaniu prawie nie szurają. Jednego na próbę nasmarowałem i miałem w planie smarknąć resztę. Ale tak powciskałem go trochę i stwierdziłem, że to chyba bez sensu :D To szuranie jest tak ciche, że mi w niczym nie przeszkadza. Jak weźniesz nieszurające przełączniki, to pewnie będą luźniej pasowane i jeżdżąc opuszkami palców po klawiaturze cała będzie grzechotać. A to mnie osobiście zawsze wkurzało w membranach. To oraz zacinanie się klawiszy przy wciskaniu ich lekko z boku keycapsa. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
4 gości |