12-12-2017, 11:44 AM
Witam,
od wielu lat użytkuję MX1000, ostatnio zaczyna szwankować np. przy przeciąganiu sama zwalnia przycisk mimo iż fizycznie nie został puszczony, akumulator już jest słaby, czułość i dokładność już nie taka, teflonowe ślizgi zużyte (jeden gdzieś odpadł) etc... w związku z tym poszukuję jakiejś innej myszki która ją zastąpi.
Co jest dla mnie mega ważne to konfigurowalne przyciski, obecnie używam:
scroll w prawo i lewo, kolejny i poprzedni ekran w windows (więc przydałby się wychylany scroll)
dwa przyciski pod kciukiem: kopiuj, wlej
przydałby się też dodatkowy przycisk lub dwa do wywołania dedykowanych aplikacji na pełny ekran
od wielu lat użytkuję MX1000, ostatnio zaczyna szwankować np. przy przeciąganiu sama zwalnia przycisk mimo iż fizycznie nie został puszczony, akumulator już jest słaby, czułość i dokładność już nie taka, teflonowe ślizgi zużyte (jeden gdzieś odpadł) etc... w związku z tym poszukuję jakiejś innej myszki która ją zastąpi.
Co jest dla mnie mega ważne to konfigurowalne przyciski, obecnie używam:
scroll w prawo i lewo, kolejny i poprzedni ekran w windows (więc przydałby się wychylany scroll)
dwa przyciski pod kciukiem: kopiuj, wlej
przydałby się też dodatkowy przycisk lub dwa do wywołania dedykowanych aplikacji na pełny ekran
- jaką obecnie myszkę używasz:
Logitech MX1000 - jakie DPI w obecnej myszce masz ustawione
Natywne 800 DPI (chyba nie da się w tym modelu inaczej ustawić) - czułości w grach (wystarczy wpisać – niska, średnia lub wysoka):
nie gram - czułość w Windows:
średnia - czułość w sterach myszki (o ile takie posiada Twoja obecna myszka):
średnia - ile cm przejeżdżasz myszką aby wykonać pełny obrót – 360°(w dowolnej grze fps):
nie gram - w co grasz (podaj tytuły gier):
nie gram - jaką masz obecnie podkładkę
brak - ile przycisków używasz w myszce (czy używasz boczne):
tak używam, opisałem wyżej - twój budżet
jestem w stanie zapłacić za dobrą jakość - jaki chwyt stosujesz
? - jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce (1+2+2 czy 1+3+1):
1 + 1 + 1 + 21 (kciuk na lewym boku myszki) + 1 (palec na lewym klawiszu) + 1 (palec na prawym klawiszy) + 2 (dwa palce na prawym boku myszy) - jesteś lewo czy prawo ręczny/a?
praworęczny - jaka jest wielkość Twojej dłoni (w cm, od końca palca do zgięcia nadgarstka, zmierz jak na poniższym obrazku):
17,5cm, dłoń raczej z tych mniejszych ale bez przesady - jaka jest szerokość twojego palca wskazującego (zmierz jak na powyższym obrazku)?
2 cm - czy chcesz zmienić swój chwyt?:
raczej nie lecz nie widzę w tym problemu - czy inny zakres dpi w nowej myszce jest akceptowalny dla Ciebie?:
tak - co w twojej obecnej myszce chciałbyś zmienić najbardziej/co się zepsuło?:
przydałaby się lepsza czułość, oraz lepszy sensor, ten w MX1000 nie jest idealny, najdalej wysunięty przycisk pod kciukiem jest za daleko i przez to nie używany - czy nowa myszka musi być kupiona w Polsce?
raczej tak - uwagi (np. co do wyglądu myszki):
raczej co do ergonomii, musi być wygodna przy długim użytkowaniu, w tej chwili wbudowany (już wymieniany) akumulatorek starcza na około 5 dni pracy, przydałoby się gdyby działał dłużej lub możliwość doładowania w trakcie pracy przez kabelek.