Witam, forumowiczów i prosiłbym o pomoc w dobraniu myszki.
Wszystkie mają dedykowane oprogramowanie, ale nie wiem czy wszystkie mają swoją pamięć do zachowania ustawień. Żadnej nie testowałem w realu bo nie mam gdzie. Avior jest obecnie trudno dostępny, Logitech przerażają mnie trochę opinie o ściętych i niezbyt wygodnych bokach, poza tym wydaje mi się trochę zbyt mała, Genesis jest nową myszką ale wygląda dobrze (ale nie wiem jak działa bo testów nie ma a przydały by się jakieś), Gigabyte jest bardziej wyprofilowany pod praworęcznych (co mnie skłoniło do jego potencjalnego wyboru to teraźniejsza cena w granicach 120zł i dobry sensor). W grę wchodziły jeszcze Zowie ZA12, DM1 PRO (nawet w wersji S) ale przez brak możliwości przypisania aplikacji do przycisków odpadają. Tak aplikacji, z racji że obecnie raczej nie gram a szybki dostęp do... kalkulatora mi się przydaje. Głupstwo ale co poradzić, człowiek zbyt leniwy się staje ;). Chociaż z drugiej strony kalkulator mogę sobie dodać do paska zadań i aplikacje do myszek mi by były zbędne. Głównie mi obecnie chodzi o ponadprzeciętna precyzję w programach graficznych, potem w grach, potem w programach typu Office i podczas intensywnego przeglądania neta (tutaj wygodna rolka jest dla mnie niezbędna).
- jaką obecnie myszkę używasz: A4tech X750BF
- jakie DPI w obecnej myszce masz ustawione: 800dpi
- czułości w grach (wystarczy wpisać – niska, średnia lub wysoka): jak grałem to raczej średnia, teraz nie ma na to czasu
- czułość w Windows: średnia
- czułość w sterach myszki (o ile takie posiada Twoja obecna myszka):
- ile cm przejeżdżasz myszką aby wykonać pełny obrót – 360°(w dowolnej grze fps):
- w co grasz (podaj tytuły gier): jeżeli już to strategie typu AgeOfEmpires, Settlers, zdarza się FPP/FPS Wolfenstain II lub bijatyka Mortal Kombat X, ogólnie gry bardzo rzadko raz na miesiąc lub rzadziej
- jaką masz obecnie podkładkę: A4tech X7 500 (ta duża)
- ile przycisków używasz w myszce (czy używasz boczne): główne+rolka+przycisk pod rolką+jeden z bocznych (nie używam przycisku XFire- taki czerwony z lewej strony rolki i jednego bocznego (tego bliżej nadgarstka))
- twój budżet: 150zł (ale mogę dołożyć to 50zł jeżeli myszka byłaby bardzo funkcjonalna i wygodna)
- jaki chwyt stosujesz: trudno sklasyfikować (elementy chyba clawa, palma); przyciski główne naciskane koniuszkami palców, środek dłoni na grzbiecie myszki)
- jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce (1+2+2 czy 1+3+1): odwrotny 1+2+2, ale bardzo rzadko; głównie (bo dla mnie najwygodniej) to kciuk na prawym boku, wskazujący na LPM, serdeczny na lewym kancie myszki, pozostałe na lewym boku)
- jesteś lewo czy prawo ręczny/a? leworęczny, ustawienie myszki w sterownikach dla praworęcznych)
- jaka jest wielkość Twojej dłoni (w cm, od końca palca do zgięcia nadgarstka, zmierz jak na poniższym obrazku): 18,8cm
- jaka jest szerokość twojego palca wskazującego (zmierz jak na powyższym obrazku)? 2 cm
- czy chcesz zmienić swój chwyt?: nie mam nic przeciwko jeżeli będzie wygodnie; zaleta obecnego chwytu to to że nie jeżdżę myszką po całej podkładce i przedramię w całości spoczywa na podkładce a poruszam myszką właściwie tylko palcami, nadgarstek jest praktycznie nieruchomy)
- czy inny zakres dpi w nowej myszce jest akceptowalny dla Ciebie?: raczej tak
- co w twojej obecnej myszce chciałbyś zmienić najbardziej/co się zepsuło?: LPM nie domaga (dwuklik) a naprawa jest raczej nieopłacalna); poza tym wydaje mi się ciut przykrótka i ostatnio ciut straciła na precyzji (może mi się wydaje)
- czy nowa myszka musi być kupiona w Polsce? niekoniecznie, ale żeby miała gwarancję
- uwagi (np. co do wyglądu myszki): preferowane przyciski programowalne na prawej stronie; rolka aby była o wyczuwalnych stopniach może być miększy klik niż w obecnym A4techu); ważne żeby przyciski miały wyrazisty i niezbyt twardy klik; plastik miły w dotyku i raczej, co do kolorystyki to najmniej ważne; dobre spasowanie materiałów, aby nie skrzypiało i rolka nie miała niepotrzebnych luzów
- Miniox Avior 7000
- Logitech G203
- Genesis Krypton 800
- Gigabyte XM300
Wszystkie mają dedykowane oprogramowanie, ale nie wiem czy wszystkie mają swoją pamięć do zachowania ustawień. Żadnej nie testowałem w realu bo nie mam gdzie. Avior jest obecnie trudno dostępny, Logitech przerażają mnie trochę opinie o ściętych i niezbyt wygodnych bokach, poza tym wydaje mi się trochę zbyt mała, Genesis jest nową myszką ale wygląda dobrze (ale nie wiem jak działa bo testów nie ma a przydały by się jakieś), Gigabyte jest bardziej wyprofilowany pod praworęcznych (co mnie skłoniło do jego potencjalnego wyboru to teraźniejsza cena w granicach 120zł i dobry sensor). W grę wchodziły jeszcze Zowie ZA12, DM1 PRO (nawet w wersji S) ale przez brak możliwości przypisania aplikacji do przycisków odpadają. Tak aplikacji, z racji że obecnie raczej nie gram a szybki dostęp do... kalkulatora mi się przydaje. Głupstwo ale co poradzić, człowiek zbyt leniwy się staje ;). Chociaż z drugiej strony kalkulator mogę sobie dodać do paska zadań i aplikacje do myszek mi by były zbędne. Głównie mi obecnie chodzi o ponadprzeciętna precyzję w programach graficznych, potem w grach, potem w programach typu Office i podczas intensywnego przeglądania neta (tutaj wygodna rolka jest dla mnie niezbędna).