• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Myszka do 350 zł
(06-16-2017, 09:30 PM)XeXu napisał(a): Hmmm.
Podzielam zdanie Synth'a, post plagockiego też.
Co do Razer'a...
To, że Mamba się zepsuła to raczej nikogo nie dziwi. <- Ta mysz jest straaaasznie słaba ;x
Powiedz nam, czy jest coś co Ci nie pasuje w DA.
Albo, dlaczego musisz mieć "dodatkowe" przyciski :^)
Bo wprawdzie klasyczne przyciski, to właśnie zmiana DPI. A zmiana Hz w Zowie to kombinacja klawiszy, gdyż jak wiadomo to mysz, którą podpinasz i grasz.

DA jest okej, ale po prostu prawy przycisk zaczął mi nawalać, klika się za lekkim dotknięciem co mnie dość irytuje gdy gram w csa, a tu nagle tłumik się zaczyna sam odkręcać :x albo podczas przeglądania stron, też dość uciążliwe. Ogólnie nabrałam niechęci do Razerów, i chciałam spróbować coś innego. 
Dodatkowe przyciski zawsze się przydadzą, jakieś bindy zrobić, jakoś lubię mieć dużo rzeczy zbindowanych w jednym miejscu, a myszka jest do tego idealna.
No właśnie z tym DPI w Zowie trochę dziwnie bo podobno jest 400, 800 a potem 1200 lub 1600, a ja lubię sobie ustawić np. 820 lub 1000, zależy od gierki. 
Widzę dużo dobrych opinii na temat Logitechów, i chyba właśnie wybiorę albo G403 albo G502.
Odpowiedz
"No właśnie z tym DPI w Zowie trochę dziwnie bo podobno jest 400, 800 a potem 1200 lub 1600"
To standardowe wartości :p 400/800/1600/3200*
Raczej wątpię, że zmieniasz w fps'ach na 820, do gier jak GTA wolałbym po prostu zwiększyć czułość.
Niemniej jednak, najlepiej będzie, jak po prostu udasz się do sklepu a potem będziemy kontynuować temat.
Gdyż jest multum spraw, które od razu się rozwiążą jak przymierzysz przykładowo G502.
Możesz odczuć dyskomfort związany z umieszczeniem przycisków czy sam kształt.
Ogólnie nie jesteś w stanie zdefiniować chwytu, więc to jest następny ważny powód dla którego po prostu powinnaś wybrać się do sklepu i przymierzyć.
Będzie Ci pasował kształt A, mniej B a C w ogóle odpada, to doradzimy wedle tego co jest warte uwagi.
Jeżeli gdziekolwiek ktoś Ci napisał "Bierz ZA13 bo ją mam i jest zajebista, mówię Ci!" albo "Mam Rivala 300 i jest świeny, bierz w ciemno." to wybierając mysz pod siebie, nigdy się tym nie sugeruj. Gdyż kształt jest wprawdzie najważniejszy, a dla każdego z nas jest on hmm, unikalny.
Podam przykład z życia wzięty. Kiedyś postanowiłem zmienić kilkuletniego G400. Bardzo duża część użytkowników tejże myszki, przechodziła na EC1-a, więc stwierdziłem, że będzie mi najłatwiej się przesiąść. Oczywiście nie opierałem swojego wyboru tylko na tych opiniach. Kształt palmowy, specyfikacja super, profilowanie podobne. No ale się rozczarowałem, gdyż kompletnie mi nie pasowała. Oczywiście z technicznego punktu widzenia, była o wiele lepszą myszką od poczciwego Logitech'a, no ale jednak... ten aspekt jakim jest dopasowanie dłoni do kształtu po prostu góruje.
Swego czasu HeatoN, w erze Counter Strike'a 1.6 grał trzymając mysz w bardzo niecodzienny sposób ;)
Mianowicie, mały palec podkładał pod palec serdeczny, krzyżował dwa ostatnie palce. Nie wspominając o jego "jump'ie" zbindowanym na klawisz "F" :)
Także, ech...
Najlepiej po prostu to sprawdź, bo możemy Ci doradzić teoretycznie perfekcyjną mysz pod twoją dłoń i wymagania, ale twoje ułożenie dłoni sprawi, że nie będzie dla Ciebie wygodna.
W sklepach leżą Roccat'y, Rival'e, nie wiem jak z G403. Sprawdź też Sensei'a, jeżeli taka będzie możliwość. Nawet jakieś noname'y, byle by wyrobić sobie jakąś opinię.
Udanego macanka :^)
Спутник
WMO 1.1A [PMW3360]
Odpowiedz
G502 to już wielki transformers :D Idziesz z motyką na słońce, przy małej dłoni toż to kalectwo :D Nawet G403 to już max i może być za duża, ociężała i te boczne profilowanie... no musisz przymierzyć, ale przymierz też G203.
Testowałam myszki: Steelseries (Kinzu v3, Rival 100, Rival 110, Rival 3), Roccat (Lua, Kiro, Kone Pure BE, Owl-Eye, SE, Kain 100 AIMO), Logitech (G203, G403 Prodigy, Wireless, G502), Zowie (ZA13, EC2-A), Razer (Abyssus 1800, Abyssus 2014), Dream Machines (DM1 Pro, DM3 Mini), CM MasterMouse S.

Odpowiedz
Nie jest to jakiś gigantyczny transformers ;p Koleżanka ma 17cm według szablonu z tego co napisała w 1 poście, ja mam 18cm. Wiadomo, że wszystko zależy od chwytu itp, ale dla mnie G502 ideolo.
Jechać mierzyć wszystko co się da i tyle ;p Rozumiem że 90km, ale na prawdę warto, bo taka myszka za te 350zł to na min 3-5 lat zakup (przynajmniej dla mnie ;p)
Odpowiedz
Ja też mam 17 cm i jak miałam np. Dream Machines DM1 Pro (a ma 125mm), to była zdecydowanie za wielka, ledwo scrolla sięgałam, a przyciski jakoś w połowie, więc wiem o czym piszę, na takie dłonie lepsze są małe myszki i nie ważne jaki to jest chwyt, bo nawet chwytając palm gripem dużą myszkę, będziemy czuć dyskomfort za dużej myszki.
Testowałam myszki: Steelseries (Kinzu v3, Rival 100, Rival 110, Rival 3), Roccat (Lua, Kiro, Kone Pure BE, Owl-Eye, SE, Kain 100 AIMO), Logitech (G203, G403 Prodigy, Wireless, G502), Zowie (ZA13, EC2-A), Razer (Abyssus 1800, Abyssus 2014), Dream Machines (DM1 Pro, DM3 Mini), CM MasterMouse S.

Odpowiedz
(06-17-2017, 03:15 PM)Ewelina napisał(a): Ja też mam 17 cm i jak miałam np. Dream Machines DM1 Pro (a ma 125mm), to była zdecydowanie za wielka, ledwo scrolla sięgałam, a przyciski jakoś w połowie, więc wiem o czym piszę, na takie dłonie lepsze są małe myszki i nie ważne jaki to jest chwyt, bo nawet chwytając palm gripem dużą myszkę, będziemy czuć dyskomfort za dużej myszki.

Ale długość myszki często nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Wymiary myszki podawane na stronach to długość, głębokość i szerokość. Dobierając myszkę na długość naszej dłoni bierzemy pod uwagę długość i głębokość, a nie samą długość.
Myszka to w uproszczeniu taki trójkąt, gdzie długość to będzie podstawa naszego trójkąta, a głębokość to jego wysokość. Wtedy rzeczywista wielkość myszki na jaką trzeba zwracać uwagę to ramiona naszego trójkąta ;)

Obrazek poglądowy:
 [Obrazek: c89573fd668e3.png]

To tylko obrazek poglądowy i trzeba uwzględnić jeszcze jak daleko już LPM się normalnie klika, w jakim miejscu jest ten "garb" myszki czyli zmierzona głębokość itp, dlatego tak jak mówiłem, można tu rzucać przykładami myszek i pisać kto jaką miał i jaką ma rękę, a w rzeczywistości autorce może kompletnie inaczej się ją trzymać.

Nadal polecam odpowiedzieć sobie na pytania:
Jaki chcę sensor, ile przycisków, czy mają być w pełni programowalne, czy ma się świecić, czy chcę zmiany CPI w soft (np co 50 CPI) czy tylko przypisane przez producenta (400, 800, 1200, 1800 itp). Wybrać wszystkie myszki jakie odpowiadają tym oczekiwaniom i jechać mierzyć ;) 
W najgorszym wypadku pokierować się dopiero wrażeniami innych i zamówić w ciemno i ewentualnie skorzystać z prawa do zwrotu towaru zamawianego przez internet, po czym kupić w ciemno inną myszkę, aż się trafi.

Myszka musi być przede wszystkim wygodna, bo nie ma nic gorszego niż to uczucie podczas gry, gdy nie możesz się dopasować do myszki i tylko się frustrujesz. 

Jeśli nie podajesz jakim chwytem trzymasz, bo raz palm, raz claw, raz finger itp zależnie od gry, tak samo raz 1+2+2, a raz 1+3+1, to w sumie do każdej się jakoś tam dopasujesz i złapiesz tak żeby było Ci wygodnie i może nie ma nad czym się zastanawiać (byle nie była za wielka). Tak inaczej na pewno "raz tak, raz tak trzymam" nie ułatwia dobrania Ci myszki. Chociaż może wręcz przeciwnie, bo każdą złapiesz wygodnie? ;) 

Przykładów poleciało już pełno i temat jest wręcz wyczerpany, pozostaje poczytać o każdej czy odpowiada funkcjonalność i jechać mierzyć.
Odpowiedz
Miałam okazję poprzymierzać kilka myszek dzisiaj, i profilowane lepiej mi się jednak trzyma. Ogólnie tylko sprawdzałam mniej popularne firmy , bo myszek typu Logitech, Razer czy Steelseries po prostu nie sprowadzają, za mała miejscowość ;) Były jakieś Genesisy, Tracery, A4Tech, jedna Razera (Abyssus, ale za tą podziękuję akurat :D )
Zamówiłam sobie myszkę Logitech G502, jak nie spełni moich oczekiwań to ją po prostu odeślę :) Z tego co się orientowałam, jest ona podobnych rozmiarów co Razer Deathadder Chroma, jest profilowana no i dobry sensor, zobaczymy co to będzie :) Wagą myszki się nie martwię, bo widziałam że ma ciężarki, które można regulować.

Chwytu nie podałam konkretnego, bo np. w CSie używam claw 1+3+1, a w LOLu już bardziej palm 1+2+2, zależy czy używam pokrętła :)
Odpowiedz
Myślę że z G502 powinnaś być zadowolona. Pytanie tylko jeszcze czy wzięłaś G502 Proteus Core czy Proteus Spectrum? :) Core tylko na niebiesko świeci, a Spectrum RGB 16,8mln kolorów. No i jakieś drobne różnice w wyglądzie też są (niebieskie akcenty na Proteus Core).
Odpowiedz
To fakt, są myszki płaskie i z garbem i jedna wyda się większa, druga mniejsza, trzeba przymierzać. W sumie zapomniałam o tym garbie, czyli o wysokości, to robi różnicę.
Ogólnie podziwiam ludzi którym nie przeszkadza tak duża ilość przycisków. Dla mnie czym mniej tym lepiej, taka Kinzu v3 prosta i wygodna. Chociaż jeszcze kiedyś mówiłam że nie będę używać myszki z bocznymi przyciskami, w życiu, przeszkadzają mi, a dziś używam.

Odpowiedz
Racja, za dużo przycisków też bym nie zniósł. Różnie są rozkładane w myszkach, ale przyznam że w G502 są bardzo fajnie ułożone. Nie lubię gdy przyciski są inwazyjnie poukładane pod palcami na bokach, tak że podnosząc czy przesuwając mysz można je przypadkiem kliknąć. W G502 rozwiązali to bardzo spoko, jedynie jeśli ktoś ma większą rękę i dłuższy kciuk to przycisk "snajpera" może się klikać przypadkiem.
Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2024 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.