• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Słuchawki do 250zł do gier // Karta dźwiękowa +/- 150zł
Audiofanatyk ma nawet ok te recenzje, ale do mnie troszkę język nie przemawia, po drugie autor nie gra w gry za bardzo (jak wogóle) :/
no i wogóle to inny portal że tak powiem, ale nie będę nic mówił ;D
Ja też bym brał ISKi, jak nie masz za bardzo problemu w lato na ekoskórach to będzie git (jest podobnie do reszty, uszy mogą się bardziej pocić, ale bez tragedii).
Odpowiedz
Czyszczu również mam takie same zdanie jak ty, dodatkowo scenicznie inaczej wypada testowanie słuchawek w grze, na polu bitwy a inaczej odróżnianie chociażby instrumentów muzycznych.

co do nauszników w iskach, są one wyjątkowe za sprawą tego, że nie nie uciskają, nie przylegają tak do ucha jak chociażby takie hyperx cloud
dlatego takie iski mogą być mniej potliwe od np otwartych somiców, a to za sprawą tego, że one leciutko są tak jakby tylko "oparte" o ucho i nie wywierają nacisku na nie.
Odpowiedz
Hmm no to możliwe że się skuszę na te ISK HD9999, chociaż no Somic z opisu wydają się lepsze ;p

Wybór zmniejszył mi się ogólnie do ISK HD9999 lub Somic V2 ;p
Według ocen z test-gear.pl to wychodzi:
ISK
Jakość - 3.9
komfort - 4.8*
pozycjonowanie (gry) - 4.6
separacja dźwięków (gry) - 4.4
brzmienie (gry) - 3.9
przestrzenność (gry) - 4.2
muzyka - 4
filmy - 4
tłumienie otoczenia - 4

Somic V2
jakość - 3.8
komfort: 3.2 (materiałowe pady)
         2.2 (eko-skórkowe pady)
pozycjonowanie (gry) - 4.6
separacja dźwięków (gry) - 4.4
brzmienie (gry) - 5
przestrzenność (gry) - 4.5
muzyka - 5
filmy - 5

Cena jest w obu przypadkach liczona "do 300zł" więc oceniane w ten sam sposób.
O ile jakość ta sama (w granicach błędu), komfort inny bo otwarte vs. zamknięte, pozycjonowanie i separacja te same, a przestrzenność w granicy błędu pomiaru, to jednak brzmienie, muzyka i filmy są bardzo na plus dla Somiców.

Na audiofanatyku tak wyglądają sceny dla obu tych słuchawek.
[Obrazek: somic-2.png][Obrazek: hd9999-2.png]

Wygląda to tak, jakby Somic miały lepszą scenę przód/tył, przez co łatwiej i dokładniej można w nich określić pozycję przeciwników znajdujących się przed/za nami.

I jeszcze takie pytanie głównie z ciekawości. Jak jest ze sceną i pozycjonowaniem w słuchawkach dousznych czy dokanałowych (nie wiem czy to jest to samo ;p)? Pytam głównie ze względu na to, że na jakichś poważniejszych zawodach w np. CS:GO zawodnicy nie grają na żadnych nausznych słuchawkach, tylko na dousznych + na to nauszne dla wytłumienia publiczności.
Czy takie słuchawki douszne są lepsze w pozycjonowaniu? Raczej nie są tak wygodne jak nauszne, ale skoro są używane w grze na najwyższym poziomie, to chyba też muszą coś sobą prezentować. Jak to z nimi jest?
Odpowiedz
Próbowałem grać na armaturowych Etymotic HF5 (dokanałówki z raczej wysokiej półki). Scena była co najwyżej poprawna, brakowało mi w nich głębi - w grze nie czułem się komfortowo, miałem problemy z lokalizowaniem źródła dźwięku. Być może rozwiązania wieloprzetwornikowe pozwalają na bardziej precyzyjne pozycjonowanie.
Przypuszczam jednak, że zawodowcy używają In-ear monitorów robionych na zamówienie (podobnego sprzętu używają muzycy do odsłuchu na scenie) - jakość dźwięku takiego sprzętu stoi na bardzo wysokim poziomie, ciężko porównać je ze słuchawkami dostępnymi dla przeciętnego śmiertelnika.
IBM Model M Space Saving Keyboard
Odpowiedz
Nie sugeruj się tymi obrazkami z audiofanatyka - u nas kiedyś też takie coś robiono i nie jest to najlepszy pomysł (to nigdy nie będzie za bardzo poprawne). Po drugie Pan Łopatko nie gra w gry :x
Odpowiedz
(06-15-2017, 03:36 PM)plagocki napisał(a): Próbowałem grać na armaturowych Etymotic HF5 (dokanałówki z raczej wysokiej półki). Scena była co najwyżej poprawna, brakowało mi w nich głębi - w grze nie czułem się komfortowo, miałem problemy z lokalizowaniem źródła dźwięku. Być może rozwiązania wieloprzetwornikowe pozwalają na bardziej precyzyjne pozycjonowanie.
Przypuszczam jednak, że zawodowcy używają In-ear monitorów robionych na zamówienie (podobnego sprzętu używają muzycy do odsłuchu na scenie) - jakość dźwięku takiego sprzętu stoi na bardzo wysokim poziomie, ciężko porównać je ze słuchawkami dostępnymi dla przeciętnego śmiertelnika.

Możliwe, ale tak samo w sumie jest z nausznymi, drogie z wyższej półki a nie koniecznie mają dobrą scenę, po prostu ładnie grają muzykę na wysokim poziomie. Być może tak samo jest z dousznymi? ;p

(06-15-2017, 05:19 PM)Czyszczu napisał(a): Nie sugeruj się tymi obrazkami z audiofanatyka - u nas kiedyś też takie coś robiono i nie jest to najlepszy pomysł (to nigdy nie będzie za bardzo poprawne). Po drugie Pan Łopatko nie gra w gry :x

Hm no to w takim razie sam nie wiem ;p Że nie gra w gry to zauważyłem, ale jakiś tam poradnik odnośnie gier też zrobił gdzie umieścił AKG K240 MKII i napisał, że prawdopodobnie by je wybrał, a kierował się w tym poradniku sceną i pozycjonowaniem słuchawek:

Prócz naprawdę rewelacyjnych M220 PRO, współczesną serię K2 uznaję za jedne z najbardziej scenicznych i ogólnie przystępnych pod gatunki elektroniczne słuchawek z klasy głębokiego mid-fi. Dlatego też w świetle konieczności sprowadzania M220 z serwisu Massdrop, prościej jest polecić Państwu szeroko dostępny w kraju wariant Studio. Sam osobiście definitywnie kupiłbym sobie w całym opisywanym przedziale cenowym właśnie te słuchawki.

Źródło: http://www.audiofanatyk.pl/najlepsze-slu...la-gracza/

Ogólnie sam też pisze, że są to słuchawki z bardzo dobrą sceną:

Scena
Rzeczą za którą zawsze K240 lubiłem i zdecydowałem się lata temu je w ogóle zakupić była, jest i będzie scena, przypominająca mi możliwościami to, czym charakteryzowały się chociażby o wiele wyższe klasą brzmienia Q701. Dla wielu ludzi w przedziale cenowym 500 zł to właśnie K240 są w stanie dać całkiem sporych rozmiarów scenę, tą namiastkę trójwymiarowości, przestrzenności, jaką są w stanie w ogóle zaprezentować słuchawki. Trójwymiarowości kolumn głośnikowych z prawdziwego zdarzenia co prawda nie da się osiągnąć, ale jak na słuchawki jest to jedna z najtańszych i najbardziej kompetentnych pod tym względem konstrukcji. Mamy tu bowiem bardzo wysoki poziom stereofonii, dalekie i niosące się nieskrępowanie dźwięki w osi X, całkiem dobrze również prezentujące się na osi Y, choć obu tym parametrom nie dotrzymuje trochę kroku oś Z, będąca oczywiście niczym innym jak głębią, alokacją dźwięków przed i za nami. Z tym że to wcale nie jest zarzut a wciąż komplement, ponieważ efektowność stereofonii jest tak wielka, że mniejsza na ich tle głębia wcale nie oznacza, że jest ona mała w skali makro, wręcz przeciwnie. To wciąż eliptycznie kreowana scena, tak bardzo typowa dla słuchawek dynamicznych, ale o bardzo dużych jak na tą półkę rozmiarach. Jeśli do tego dodamy wcześniej opisywane cechy brzmieniowe uzyskamy pełen obraz słuchawek, które są w stanie zapewnić więcej niż dostateczny poziom wrażeń akustycznych.

Źródło: http://www.audiofanatyk.pl/akg-k240-mkii/

Dużo jest też wspominane o wysokiej przestrzenności.

Jakby nie patrzeć AKG K240 pod względem sceny i pozycjonowania są porównywane przez audiofanatyka do Q701/K702, czyli słuchawek które mają jedną z najlepszych scen. Na Waszej stronie można poczytać o K702/Q701, tak samo już na anglojęzycznych forach widziałem, że K702 według kilku osób znajdowały się w top5 pod względem sceny.

Mimo że piszecie sporo o ISK czy Somic, to cały czas mam gdzieś ochotę na te AKG K240 Studio (bo do MK2 chyba szkoda mi dopłacić za wygląd i kabel). Impedencję mają jak Somic, więc i tu dźwiękowa się przyda tak samo.

Czytałem też tutaj: https://www.head-fi.org/f/threads/sennhe...go.799899/
"For me, even the AKG K240 S are better in terms of soundstage and positional accuracy than the HD 598s."
Gdzie rozchodzi się o HD598 i K701, a z tego co słyszałem to HD 598 są również jednymi z lepszych jeśli chodzi o pozycjonowanie i scenę.

Nie wiem czemu, ale zaczyna mnie ciągnąć do tych K240S.
Odpowiedz
Możesz kupić i zobaczyć sam.
Odpowiedz
(06-16-2017, 08:40 AM)Czyszczu napisał(a): Możesz kupić i zobaczyć sam.

No tyle to wieem, ale do tego można było dojść 5 stron temu xd Ciężko coś wybrać szukając po internetach, gdzie tak na prawdę widzę tylko obrazki i jakieś cyferki co sklep napisze ;p
Odpowiedz
co byś nie wybrał będzie dobre. Możesz wziąć K240 i zobaczysz ile w tym prawdy co piszą ;D
Odpowiedz
Najbardziej to bym chciał Audio Technikę AD700x czy nawet AD500x, ale gdzieś mi się zapodziało 700zł ;d

Skuszę się chyba na AKG K240 S i do tego Xonara DX używkę. Powinny pasować ciemne słuchawki z jasną kartą.
Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
9 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2024 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.