• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rapoo V900 czy NATEC Genesis GX75
Mam takie pytanie, upatrzyłem sobie dwie myszki Rapoo V900 i NATEC Gnesis GX75 i nie wiem która z tych dwóch byłaby dla mnie lepsza tym bardziej, że obie mają różne sensory, niby jedne z najlepszych w swojej klasie. Głównie chodzi o fakt, że myszki używam bez podkładki, ponieważ zbyt często zmieniam powierzchnie na których jej używam. Mysz nie jest przypisana do komputera stacjonarnego tylko mocnego laptopa, na którym gram, pracuję, tworzę grafikę, itd.

1. dobór myszki - im więcej danych tym łatwiej nam dopasować dla Ciebie myszkę
  • jaką obecnie myszkę używasz: A4 Tech X750
  • jakie DPI w obecnej myszce masz ustawione: głównie 1600 max to 2400
  • czułości w grach (wystarczy wpisać – niska, średnia lub wysoka): średnia
  • czułość w Windows: głównie 1600 max to 2400
  • czułość w sterach myszki (o ile takie posiada Twoja obecna myszka): nie posiada
  • ile cm przejeżdżasz myszką aby wykonać pełny obrót – 360°(w dowolnej grze fps): niestety nie mierzyłem
  • w co grasz (podaj tytuły gier): głównie mysz używam do obsługi Windows, tworzenia grafiki w Photoshopie i do gier różnego typu, międzu innymi do FPS
  • jaką masz obecnie podkładkę: nie używam podkładki, zbyt często zmieniam miejsce i powierzchnie używania myszki
  • ile przycisków używasz w myszce (czy używasz boczne): głównie używam podstawowych przycisków
  • twój budżet: 200 zł
  • jaki chwyt stosujesz: palm grip
  • jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce (1+2+2 czy 1+3+1): 1+2+2
  • jesteś lewo czy prawo ręczny/a? prawo ręczny
  • jaka jest wielkość Twojej dłoni (w cm, od końca palca do zgięcia nadgarstka, zmierz jak na poniższym obrazku):19 cm
  • jaka jest szerokość twojego palca wskazującego (zmierz jak na powyższym obrazku): 2 cm
  • czy chcesz zmienić swój chwyt?: nie
  • czy inny zakres dpi w nowej myszce jest akceptowalny dla Ciebie?: tak
  • co w twojej obecnej myszce chciałbyś zmienić najbardziej/co się zepsuło?: ukręcił się kabel - myszka ma 8 lat
  • czy nowa myszka musi być kupiona w Polsce? tak
  • uwagi (np. co do wyglądu myszki): najlepiej taki design lub podobny jak te które wymieniłem wyżej.
Odpowiedz
Ja bym celował w Dm1 pro S albo Logitech g403 w tej cenie i ogólnie, najlepszy sensor na rynku.
LOGITECH G PRO SUPERLIGHT WHITE | NATEC M12 MAXI LAVA | SENNHEISER GSP370| SPCGK630 PUDDING WHITE RED KAILH| ZOWIE CAMADE
Odpowiedz
(02-08-2017, 10:17 PM)Amok napisał(a): Ja bym celował w Dm1 pro S albo Logitech g403 w tej cenie i ogólnie, najlepszy sensor na rynku.

Powiem szczerze, że design tych myszek nie przemawia do mnie. Może to głupie, ale lubię jak sprzet oprócz funkcjonalności też dobrze wyglądał. Dodatkowo żona zweryfikowała mój budżet na myszkę i może to być max 200 zł... Niestety te które podałeś nie spełniają tego kryterium bo logitech kosztuje prawie 300 zł.

Chciałbym się dowiedzieć, czy różnica w działaniu dzisiejszych laserów i optyków jest znaczna? Czytałem, że optyki są bardziej dynamiczne i lepiej odwzorowują ruch myszki, tyle że działają na znaczniej mniejszej ilości powierzchni niż lasery, zaś lasery są bardziej precyzyjne w odwzorowaniu ruchu, nawet tego najmniejszego, tyle że potrafią się źle zachowywać w przypadku szybkich zmian położenia, ale potrafią działać na znacznie wiekszej ilości powierzchni, nawet tych najbardziej "niewygodnych" dla myszek.
Odpowiedz
Cytat:Chciałbym się dowiedzieć, czy różnica w działaniu dzisiejszych laserów i optyków jest znaczna? Czytałem, że optyki są bardziej dynamiczne i lepiej odwzorowują ruch myszki, tyle że działają na znaczniej mniejszej ilości powierzchni niż lasery, zaś lasery są bardziej precyzyjne w odwzorowaniu ruchu, nawet tego najmniejszego, tyle że potrafią się źle zachowywać w przypadku szybkich zmian położenia, ale potrafią działać na znacznie wiekszej ilości powierzchni, nawet tych najbardziej "niewygodnych" dla myszek.
Nowsze optyki nie mają problemu z większością podkładek, obecnie najlepszy pmw3360 (ten z dm1 pro S) działa bezproblemowo praktycznie na każdej powierzchni.
Lasery są znacznie mniej precyzyjne w odwzorowaniu ruchów, są bardziej czułe na czynniki zewnętrzne takie jak nierówności powierzchni czy ładunki elektrostatyczne powstające przez tarcie ślizgaczy, z tego powodu zapchane są algorytmami mającymi na celu zniwelować te odchylenia, przy okazji mocno zwiększając opóźnienie i pogarszając responsywność sensora przy drobnych ruchach (wręcz odwrotnie do twojego twierdzenia, drobne ruchy będą dużo gorzej rejestrowane). Sensory laserowe posiadają również zjawisko akceleracji pozytywnej mniej więcej na poziomie 5% - zależnie od szybkości ruchu przesunięcie myszy o taką samą odległość będzie skutkowało różnicą w przesunięciu widzialną na ekranie na poziomie 5%, jest ona bardzo przypadkowa, w jednym przedziale szybkości może być niezauważalna, w innym będzie szybko rosnąć przy niewielkich różnicach prędkości (trudno w takich warunkach o wyrobienie pamięci mięśniowej potrzebnej np w bardziej wymagających grach fps). W przypadku optyków odchylenia zazwyczaj utrzymują się na poziomie poniżej 1%, pmw3310 również ma akcelerację pozytywną, na poziomie 2%, ale jest ona bardzo równa i stabilna w poszczególnych zakresach prędkości ruchu.
Aktualnie nie ma żadnego uzasadnienia na korzystanie z sensora laserowego, nowsze optyki są lepsze pod każdym względem.
Odpowiedz
(02-09-2017, 12:50 AM)cesarz cyberprzestrzeni napisał(a):
Cytat:Chciałbym się dowiedzieć, czy różnica w działaniu dzisiejszych laserów i optyków jest znaczna? Czytałem, że optyki są bardziej dynamiczne i lepiej odwzorowują ruch myszki, tyle że działają na znaczniej mniejszej ilości powierzchni niż lasery, zaś lasery są bardziej precyzyjne w odwzorowaniu ruchu, nawet tego najmniejszego, tyle że potrafią się źle zachowywać w przypadku szybkich zmian położenia, ale potrafią działać na znacznie wiekszej ilości powierzchni, nawet tych najbardziej "niewygodnych" dla myszek.
Nowsze optyki nie mają problemu z większością podkładek, obecnie najlepszy pmw3360 (ten z dm1 pro S) działa bezproblemowo praktycznie na każdej powierzchni.
Lasery są znacznie mniej precyzyjne w odwzorowaniu ruchów, są bardziej czułe na czynniki zewnętrzne takie jak nierówności powierzchni czy ładunki elektrostatyczne powstające przez tarcie ślizgaczy, z tego powodu zapchane są algorytmami mającymi na celu zniwelować te odchylenia, przy okazji mocno zwiększając opóźnienie i pogarszając responsywność sensora przy drobnych ruchach (wręcz odwrotnie do twojego twierdzenia, drobne ruchy będą dużo gorzej rejestrowane). Sensory laserowe posiadają również zjawisko akceleracji pozytywnej mniej więcej na poziomie 5% -  zależnie od szybkości ruchu przesunięcie myszy o taką samą odległość będzie skutkowało różnicą w przesunięciu widzialną na ekranie na poziomie 5%, jest ona bardzo przypadkowa, w jednym przedziale szybkości może być niezauważalna, w innym będzie szybko rosnąć przy niewielkich różnicach prędkości (trudno w takich warunkach o wyrobienie pamięci mięśniowej potrzebnej np w  bardziej wymagających grach fps). W przypadku optyków odchylenia zazwyczaj utrzymują się na poziomie poniżej 1%, pmw3310 również ma akcelerację pozytywną,  na poziomie 2%, ale jest ona bardzo równa i stabilna w poszczególnych zakresach prędkości ruchu.
Aktualnie nie ma żadnego uzasadnienia na korzystanie z sensora laserowego, nowsze optyki są lepsze pod każdym względem.

Czyli z tego co piszesz to, w przypadku wyboru jednej z tych dwóch myszek Genesis GX75, będzie lepszą myszką niż V900, bo GX75 to optyk, a V900 laser? Tylko pewnie przepaść między jakością sensora laserowego, a optycznego może też mieć ogromny wpływ i bardzo dobry laser może być lepszy od średniego optyka... Jak to wygląda w przypadku lasera A9800, a optyka PMW3310? Czytałem, że są jedne z najlepszych w swojej klasie, jak to wygląda w rzeczywistości? Czy ten sensor PMW3310, który znajduje się w Genesis GX75 poradzi sobie na takich jak: kafelkowany stół, biurko o fakturze drewna delikatnie błyszczącej, panelach podłogowych, powierzchniach materiałowych różnokolorowych, na przykład materiał narożnika pokojowego, czy też narzuta na meble w pstrokate wzory? Nie ukrywam, że moje miejsca mojej pracy z gryzoniem są przeróżne i przedziwne, ale oczekuje od niego komfortowej pracy w każdym miejscu. Przy A4 techu X750 nie miałem najmniejszego problemu z pracą na różnych powierzchniach.
Odpowiedz
Akurat pmw3310 nie działa na błyszczących, śliskich powierzchniach, w ogóle. W takim wypadku może i lepszy byłby sensor laserowy, ale czy byłoby problemem dla ciebie dokupić choćby najtańszą podkładkę, typu: natec genesis m11, m12, gembrid gmb, czy, jeżeli miałoby to być coś większego - propad large i używać w danym miejscu?
przy okazji masz tutaj recenzję gx75: http://www.test-gear.pl/testy-i-recenzje...esis-gx75/
może cię przekona do zrezygnowania z "fajnego designu" na rzecz komfortu i lepszej jakości tych o prostszym designie.
Odpowiedz
(02-10-2017, 01:06 AM)cesarz cyberprzestrzeni napisał(a): Akurat pmw3310 nie działa na błyszczących, śliskich powierzchniach, w ogóle. W  takim wypadku może i lepszy byłby sensor laserowy, ale czy byłoby problemem dla ciebie dokupić choćby najtańszą podkładkę, typu: natec genesis m11, m12, gembrid gmb, czy, jeżeli miałoby to być coś większego - propad large i używać w danym miejscu?
przy okazji masz tutaj recenzję gx75: http://www.test-gear.pl/testy-i-recenzje...esis-gx75/
może cię przekona do zrezygnowania z "fajnego designu" na rzecz komfortu i lepszej jakości tych o prostszym designie.

Z tego co wyczytałem z recenzji to GX75 jest dobrą myszką, ale nie rewelacyjną - rewelacyjny ma tylko sensor, tylko minusem jest jego to co mówiłeś, że nie będzie działał na wielu powierzchniach.

W sumie mógłbym zakupić podkładkę tylko, że ja zabieram laptopa codziennie w inne miejsce i nie ukrywam, ze jak zapomniałbym podkładki to miałbym problem, a czasami przy szybkim pakowaniu zdarza mi się zapomnieć czegoś :(
Odpowiedz
3310 na drewnie też słabo działa, może rzeczywiście dla Ciebie lepszy okaże się laser. Wybierz którąś A4tech Bloody z laserem np. AL90.
Odpowiedz
(02-10-2017, 12:17 PM)t4co napisał(a): 3310 na drewnie też słabo działa, może rzeczywiście dla Ciebie lepszy okaże się laser. Wybierz którąś A4tech Bloody z laserem np. AL90.

A powiedz mi, czy ta myszka Rapoo Vpro V900 nie jest warta uwagi?

Może ktoś miał ją przyjemność przetestować i może się wypowiedzieć?
Odpowiedz
Nikt już praktycznie nie testuje myszy na sensorach laserowych, ale z tymi mniej znanymi markami jest w 90% tak, że ze względu na brak doświadczenia w produkcji peryferiów robią to po prostu źle, zazwyczaj kiepska implementacja sensora, niezbyt dobrze działające przyciski itp. Odnośnie podkładki - zawsze możesz kupić kilka i mieć po jednej na dane miejsce pracy.
Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
5 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2024 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.