Liczba postów: 226
Liczba wątków: 9
Reputacja:
1
06-13-2017, 11:52 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-13-2017, 12:35 PM przez spidster135.)
Ktoś mi wysłał coś takiego na potwierdzenie, że żadnych 5.1/7.1 nie warto kupować, bo w stereo słychać dźwięk przestrzenny tak samo: https://youtu.be/IUDTlvagjJA
Z dopiskiem "Zdziwiony że potrafisz bez pudła określić gdzie w przestrzeni jest osoba mówiąca? Ile uszu ma człowiek ? 7.1 czy dwoje? Bo chyba jednak dwoje. Dobre słuchawki szczególnie otwarte na dokładkę z pochyłymi przetwornikami zapewnią ci doskonały dźwięk przestrzenny bo ten generowany jest w twojej głowie. Mózg analizuje rozkład odbić fali dźwiękowej w małżowinie usznej i już cała magia."
Ogólnie to co jest lepsze jeśli chodzi o gry i muzykę? Słuchawki otwarte czy zamknięte? Bo w sumie z tego co wynika z ocen z podsumowań jakie wydajecie pod recenzjami, to wychodzi na to, że Somic V2 są sporo lepsze od ISK HD9999 i w sumie tak do 300zł nie ma lepszych słuchawek, a z drugiej strony pewnie będę w nich słyszał wszystko dookoła wraz z klikaniem klawiatury i myszki ;p
Liczba postów: 4,408
Liczba wątków: 168
Reputacja:
171
ww somic v2 jak grasz to nei słuchać klikania myszki i klawki
ISK HD9999 są dużo wygodniejsze z kolei, w grach pod kątem pozycjonowanie też nie odbiegają, obie to świetne słuchawki i wybór jednych z nich jest trudny. Somix v2 to imo bardziej taki all rounder pod wszystkie gatunki muzyczne i pod każdą grę daje radę, do tgo jest dosyć tani, no ale hd9999 w grach nie wiele gorzej, w muzyce bardziej ukierunkowane, ale komfort mega i do tego tłumią otoczenie jeszcze, a cena również jest dobra.
Reputacja:
1
06-13-2017, 12:58 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-13-2017, 03:45 PM przez spidster135.)
Chyba będę się skłaniał ku zamkniętym, bo jednak studia i nie wiadomo jak będę mieszkał np. po wakacjach, być może z lokatorem, być może z ciężkimi sąsiadami i lepiej się czasem odizolować ;p Póki co też mam do ok. 17-18 remont zaraz pod oknem, a jedyne gdzie będę miał jako taki spokój to jak wrócę na wakacje... Nie ma chyba co brać otwartych.
Są jakieś mega dobre zamknięte w przedziale tak do 300zł? Max to 350 ale to już za najlepsze jakie się da w tych cenach i ani grosza wiecej nie wyłożę ;d
Z tego co czytam np. na audiofanatyku to ISK HD9999 odbiegają dźwiękiem od swojego odpowiednika AKG i bliżej im do HD669 za 150zł (podobno mają te same przetworniki co HD669). Nie lepiej w takim razie dołożyć te troszkę do AKG K240 Studio?
Liczba postów: 4,408
Liczba wątków: 168
Reputacja:
171
ja bym brał hd9999 chociażby ze względu za ich komfort
Liczba postów: 2,558
Liczba wątków: 20
Reputacja:
80
odbiegają troszkę dźwiękiem, ale w końcu to tańsze "zamienniki"
co do 669 to fakt mają podobne (nie wiem czy takie same) przetworniki, tak czy siak są inaczej ustawione i różnią się troszkę budową - w efekcie troszkę inny dźwięk, no i o wiele lepsza wygoda
Liczba postów: 81
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Ja wybrałem Somic V2, a zastanawiałem się tez na ISK HD9999 ale jednak przy cieplejszych dniach wole słuchawki które maja w miarę dobra cyrkulacje powietrza i nie są tak grube jak ISK.
Reputacja:
1
Czyli tak, kartę prawdopodobnie kupię używanego xonara dx/xd PCI-E 7.1 (lub ewentualnie używanego SB Xtreme Audio/Gaming). Z tego co wiem to są już dość dobre karty.
Ogólnie mam teraz te Beats By Dr. Dre i one nie są zamknięte, ani chyba nawet pół otwarte, tylko po prostu otwarte. Przyznam, że niby się przyzwyczaiłem, ale czasem fajnie by było też trochę wyciszyć jakiś hałas.
Jeśli chodzi o słuchawki to zastanawiają mnie teraz trzy modele:
ISK HD9999
AKG K240 Studio
Somic V2
Jakby je tak ocenić od 1-5 nie biorąc pod uwagę ich ceny to jak by to wyglądało przy takich kryteriach:
Jakość wykonania i trwałość:
Wygoda i komfort podczas na prawdę dłuższego grania (np. 5h w słuchawkach, bo 1-2h to w każdych się wysiedzi ;p):
Komfort podczas upalnych dni:
Pozycjonowanie w grach FPS:
Scena dla gier FPS:
Muzyka:
Filmy:
Izolowanie dźwięków z zewnątrz:
Wiem, że część z tego jest na stronie test-gear, ale tam nie ma AKG K240 Studio, które chciałbym żeby były wzięte pod uwagę jakby na równi cenowo z tymi tutaj ;)
Liczba postów: 2,558
Liczba wątków: 20
Reputacja:
80
K240 nie mieliśmy to jak mamy ocenić :p
Somic i Iski to inna półka cenowa, znowu akurat ja ich nie miałem. Może Hya Ci odpowie.
Między Somic a ISK: (ogólnie)
inna budowa, generalnie Iski wygodniejsze, tłumią, ale w upalne dni mogą męczyć uszy bardziej niż Somic
wykonanie w obu przypadkach bdb, HD na + (droższe, trochę solidniejsze)
Somic są bardziej uniwersalne, zagrają we wszystkim, gdzie Isk też, ale kierują się bardziej w inne gatunki (np. klasykę, nie będą grały tak dobrze np. w popie)
Pozycjonowanie i tu i tu dobre, scena to Somic (otwarte, ale ISKi jak na zamknięte są bardzo przyzwoite)
Filmy myślę, że Somic (wrażenie większej sceny)
Izolowanie to już wiesz ;)
Wydaje mi się, że K240 będą ogólnie ciut lepsze do muzyki, ale w grach sprawdzą się podobnie jak może minimalnie gorzej niż ww słuchawki.
Reputacja:
1
No ok, czyli wybór tylko czy koniecznie chcę zamknięte, czy może próbować otwarte ;p Rozumiem, że cokolwiek z tych trzech wybiorę, to będzie lepiej w grach, muzyce i filmach, niż w moich obecnych słuchawkach?
Liczba postów: 408
Liczba wątków: 27
Reputacja:
10
k240 będą miały mniejszą scenę od isk/somic, dodatkowo są mniej wygodne od isk - i całkiem inne brzmieniowo - źródło audiofanatyk
miałem somici 2 dni i jednak wróciłem do isk'ów - o wiele bardziej mogłem wyczuć kroki przeciwników i bardziej skupiałem się na grze
somic to zdecydowanie nie dla mnie słuchawki.
miałem droższe beyerdynamic dt 990 - również konstrukcja otwarta i tam jak dla mnie wyglądało to lepiej
Oczywiście nie mówię, że somic v2 to słuchawki złe.. bo pewnie jakbym posiedział trochę nad equalizerem to bym wyciągnął z nich swoje dźwięki i zbliżył się do isków,
ale dla mnie priorytet to; wygoda i konstrukcja zamknięta z nieprzesadną izolacją od otoczenia i solidna konstrukcja - takie właśnie są isk hd 9999.
|