• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klawiatura mechaniczna gry/pisanie
Stricte do pisania polecałbym zakup klawiatury na przełącznikach MX Blue. Jednakże miej na uwadze fakt, że w dzisiejszych czasach firma CHERRY nie jest już synonimem wysokiej jakości i kontrola jakości przełączników jest po prostu słaba. Wysoce prawdopodobne jest, że w przypadku MX Blue trafisz na przełączniki, które nie zawsze będą klikać przy aktywacji. Z problemem tym spotkałem się zarówno w klawiaturach z wyższej półki (Filco Majestouch-2, Das Keyboard 4 Professional) jak i w konstrukcjach budżetowych (Rosewill RK-9000, Quickfire XT). Jeśli podobnie jak cierpisz w jakimś stopniu na OCD, nie kupuj klawiatury na MX Blue - miewam momenty gdy chcę wyrzucić ją przez okno ;-)
MX Brown wydaje się rozsądnym kompromisem pomiędzy MX Blue, a przełącznikami liniowymi. Przed zakupem klawiatury na MX Brown postaraj się ją gdzieś przetestować. Przełączniki te są dosyć specyficzne, podczas wciskania następuje w nich wyczuwalne tarcie mechanizmu wewnątrz obudowy przełącznika, z pewnością nie wszystkim przypadnie ono gustu. Po wielu latach używania mechaników stwierdziłem, że charakterystyka ich pracy najbardziej mi odpowiada. Pracują stosunkowo cicho i w odróżnieniu od przełączników liniowych pozwalają mi unikać literówek podczas pisania - "Tactile bump" mimo, że nie najprzyjemniejszy jest nieoceniony podczas szybkiego pisania. 

Zintegrowana podpórka pod nadgarstek ogranicza wybór do kliku modeli:
CM Storm Trigger-Z na Cherry MX Brown
Ozone Strike PRO na MX Blue
Qpad MK-85 na MX Brown lub Blue
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Klawiatura mechaniczna gry/pisanie - plagocki - 12-02-2015, 06:22 PM

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
5 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.