3 godzin(y) temu
(09-24-2025, 11:45 AM)mnw napisał(a): Poszukuję klawiatury jak niżej:
- twój budżet: powiedzmy 300-400 zł, ale rozważę każdą opcję, która spełnia wymagania (czasem da się gdzieś coś znaleźć taniej na jakimś OLX itd.)
- jaki chcesz rodzaj klawiatury (membranowa czy mechaniczna)? mechaniczna - niskoprofilowa i jak najcichsze przełączniki
- czy chcesz podświetlenie? obojętne
- czy chcesz makra? obojętne
- czy chcesz dodatkowe klawisze? obojętne
- czy potrzebujesz podpórkę pod nadgarstek? obojętne
- czy może to być klawiatura typu tenkeyless (bez numapda lub numpad w miejscu del, end, ins)? tak, tylko TKL
- twoje uwagi (wygląd, firma):
Przesiadam się z laptopa i potrzebuję czegoś, co da mi podobne wrażenia, dlatego stawiam na jak najcichsze przełączniki i niski profil. Ważne też, żeby to był TKL.Mam wrażenie, że wybór jest bardzo mały i w zasadzie chyba znalazłem tylko jedną opcję: Hexgears Immersion A3. Zastanawiałem się jeszcze nad Genesis Thor 303 TKL, Corsair K70, Logitech G515 ale jakoś mnie nie przekonywały.Będę wdzięczny za porady, bo nigdy się szczególnie nie interesowałem klawiaturami :)
Cześć, świetnie, że podałeś takie konkretne wymagania, bo rynek klawiatur mechanicznych to dżungla, a bez filtra można oszaleć. Rozumiem, że przesiadasz się z laptopa i szukasz czegoś, co da podobne wrażenia, czyli niski skok i cichą pracę. Masz rację, że wybór w tej niszy nie jest ogromny, ale coś się znajdzie.
Hexgears Immersion A3, który wypatrzyłeś, to faktycznie solidny kandydat. Ma niskoprofilowe przełączniki Kailh Choc i jest TKL. Do tego fajny design retro. Powinien spełnić twoje oczekiwania co do cichej pracy, bo te przełączniki są znacznie cichsze niż standardowe mechaniczne. To chyba twój główny kierunek.
Jeśli chcesz poszukać alternatyw, to spójrz jeszcze na:
- Keychron K3 lub K7 – to chyba najpopularniejsze niskoprofilowe mechaniczne klawiatury na rynku. Mają świetne opinie, są dostępne w wersji TKL (w zasadzie K3 to 75%, czyli bardzo zbliżone) i można je dostać z różnymi przełącznikami, w tym cichymi. Do tego łączność bezprzewodowa, co może być bonusem.
- NuPhy Air60 lub Air75 – bardzo podobna specyfikacja do Keychron, też niski profil, też dobre opinie. Może być trudniej dostępna w Polsce, ale na OLX czasem się pojawiają.
- Logitech G515 Lightspeed TKL – o którym wspomniałeś, że cię nie przekonuje. Faktycznie, jest to klawiatura bardziej "gamingowa" wizualnie i może mieć nieco głośniejsze przełączniki niż te z serii Keychron. Ale jeśli trafisz na dobrą cenę, warto rozważyć.
- Genesis Thor 303 – to niestety nie jest niskoprofilowa. To standardowa mechaniczna, więc będzie wyższa i głośniejsza. Możesz ją odpuścić.
Podsumowując, celuj w Keychron K3 lub K7 z cichymi przełącznikami (np. Red lub Brown w wersji low-profile). To będzie najbliższe twoim oczekiwaniom. Hexgears też jest spoko, ale Keychron ma większą społeczność i łatwiej o porady.
Przed zakupem poszukaj na YT testów dźwiękowych konkretnych modeli i przełączników. To najlepszy sposób, żeby sprawdzić, czy dana klawiatura faktycznie jest dla ciebie wystarczająco cicha.