11-12-2017, 08:11 PM
(11-11-2017, 07:36 PM)xtae napisał(a): Mogę wtrącić? Widzę ze rozmawiacie na temat monitora :) aktualnie mam benq 144hz, ale myśle nad przesiadka na 240 tej samej firmy. Czytając specyfikacje, producent rekomenduje do tego monitora grafikę minimum gf 980, aby moc wykorzystać możliwości 240hz. Moja aktualna karta to 750 gtx lub 780. Grając w coda/cs nie podoła temu i tak czy siak jestem skazany na nowa karte?
Producent rekomenduje kartę graficzną do monitora? Jaki to ma sens? :D Przecież w grach część fpsów jest ograniczana przez bottleneck ze strony procesora, a w innych miejscach w tej samej grze masz bottleneck z karty graficznej, dodatkowo w każdej grze wygląda to zupełnie inaczej.
Pobierz jakiś program i sprawdź na ile lata Ci teraz karta graficzna w CS/COD i będziesz wiedział czy potrzebujesz wymienić czy nie, może FPSy tam Ci ogranicza procesor i zmiana karty graficznej nic nie da ;P Co do samego monitora, to jeśli wyciągasz w tych grach 240fps to 240Hz monitor ma sens, jeśli masz w granicach 150-200fps to zostań lepiej przy 144Hz i nie pchaj się w 240Hz.
Ogólnie różnica między 240Hz a 144Hz jest zauważalna (dziwne żeby nie było), ale nie ma już aż takiej różnicy jak między np. 60 a 144. Dodatkowo 240Hz monitor to taki zakup raczej pod mało wymagające gry typu CS:GO, bo w jakiej innej grze wyciągniesz te 240fps?