- twój budżet: ok. 100 zł
- jaki chcesz rodzaj klawiatury (membranowa czy mechaniczna)? membranowa
- jeżeli mechaniczna: jaki chcesz rodzaj przełączników – jeżeli nie wiesz, to napisz nam:
- czy masz masywne dłonie czy nie? raczej tak - długość ok. 19cm, raczej grube palce (wskazujący - ok. 2 cm)
- czy dużo piszesz na klawiaturze? średnio - tj. przeglądanie internetu, pisanie na msg fb, sporadyczne pisanie tekstów
- czy ma to być klawiatura w 100% pod gry? nie - klawiatura głównie służyć będzie pracy i przeglądaniu internetu + sporadycznie do gier
- czy chcesz podświetlenie? jest mi to obojętne
- czy chcesz makra? j.w.
- czy chcesz dodatkowe klawisze? funkcyjne
- czy potrzebujesz podpórkę pod nadgarstek? mogą być, ale nie muszą
- czy może to być klawiatura typu tenkeyless (bez numapda lub numpad w miejscu del, end, ins)? nie
- twoje uwagi (wygląd, firma): poniżej
Przede wszystkim poszukuję klawiatury o dosyć stonowanym, klasycznym wyglądzie (odstraszają mnie niektóre paskudne gamingowe potworki xD).
Od 5ciu lat używam klawiatury z mojego laptopa (msi ge620dx), ale z racji chęci poprawy ergonomii korzystania z komputera zdecydowałem się na zakup oddzielnej klawiatury.
Początkowo poszukiwałem jakiejś klawiatury przypominającej klawiatury laptopowe (x-scissors, niski skok, płaskie klawisze). Jednak jak się okazało (być może mylnie), ciężko znaleźć jakąś sensowną klawiaturę spełniającą te wymagania.
Zachęcony pozytywnymi opiniami, postanowiłem kupić natec medusa II - jednak klawiatura ta nie przypadła mi do gustu (dziwnie się w nią klika; pisząc ma się wrażenie, że palce ześlizgują się z klawiszy).
Po doświadczeniach z pisania na medusie wydaję mi się, że odpowiednia byłaby klawiatura ze "średnim skokiem".
Obecnie rozważam zakup Genius KB-G265 oraz Natec Genesis RX 11 (natec niestety ma mało recenzji w necie). Rozważałem również gigabyte k7force, jednakże wykracza to już poza mój budżet (obawiam się również powtórki z wrażeń z medusy II).
Dodam, iż wygoda przy pisaniu na poszukiwanej przeze mnie klawiaturze ma priorytetowe znaczenie (co nie wyklucza tego, że chciałbym również aby klawiatura nadawała się do sporadycznego grania 4fun).
| Wiadomości w tym wątku |
|
klawiatura do ok. 100 zł - BAZAAR - 06-19-2017, 07:14 AM
RE: klawiatura do ok. 100 zł - Czyszcz - 06-19-2017, 08:35 AM
RE: klawiatura do ok. 100 zł - BAZAAR - 06-19-2017, 09:29 AM
RE: klawiatura do ok. 100 zł - Czyszcz - 06-19-2017, 09:50 AM
RE: klawiatura do ok. 100 zł - Hya - 06-19-2017, 05:03 PM
RE: klawiatura do ok. 100 zł - Czyszcz - 06-19-2017, 08:20 PM
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |