05-02-2017, 01:47 PM
Zawsze jest minimalna chwiejność. Zależnie od klawiatury jest tak bardziej lub mniej, dla przykładu - Kailh Blue w moim Mazerze wogóle się nie chwieję, Ajazz AK33 (mechanik z Chin) troszkę się już chwieje, B720 podobnie, MK-50 na redach chwieje się mniej niż 2 poprzednie, ale nie jest tak stabilny jak Kailh Blue. Ogólnie mówię tu o keycapach (czyli chodzi o stabilność krzyżaka). Na pclab pisali o całym przełączniku, chodziło o mocowanie w płytce. Obstawiam, że to było w ich sztuce albo coś się naćpali, bo skoro w żadnym z moich biedniejszych mechaników tego nie ma (nie myl tego z samym krzyżakiem wewnątrz przełącznika) to tym bardziej w K70 tego nie powinno być.
Moim zdaniem podobnie, być może Corsair jest pod tym względem nieco lepszy. Poza tym naprawdę Romer-G są gorsze od redów. Chyba, że wolisz takie coś co przypomina membranę niż mechanika, z mniejszym punktem aktywacji.
Z tymi czasami reakcji to mówię - da się to tylko zauważyć w RTsach, szybkich grach gdzie się napiernicza bez przerwy w klawisze, dodatkowo jeśli klawiatura nie ma opóźnień to te 10 ms co Logitech deklaruje nie da Ci przewagi, nie ma się co oszukiwać. Imo taki chwyt marketingowy, mogę się oczywiście mylić, ale dla mnie to ściema ;)
PS co pożyje dłużej to Ci nie powiem, wszystko teraz made in china...
Moim zdaniem podobnie, być może Corsair jest pod tym względem nieco lepszy. Poza tym naprawdę Romer-G są gorsze od redów. Chyba, że wolisz takie coś co przypomina membranę niż mechanika, z mniejszym punktem aktywacji.
Z tymi czasami reakcji to mówię - da się to tylko zauważyć w RTsach, szybkich grach gdzie się napiernicza bez przerwy w klawisze, dodatkowo jeśli klawiatura nie ma opóźnień to te 10 ms co Logitech deklaruje nie da Ci przewagi, nie ma się co oszukiwać. Imo taki chwyt marketingowy, mogę się oczywiście mylić, ale dla mnie to ściema ;)
PS co pożyje dłużej to Ci nie powiem, wszystko teraz made in china...