Witam.
Wiem, że temat ten przewija się często, ale ze względu na co chwilę wychodzące nowe modele i preferencje indywidualne poproszę Was o pomoc.
Będzie to mój pierwszy mechanik [nie licząc fantastycznych lat 90 i klawiatur z tamtego okresu :) ]. Przy komputerze głównie pracuję, gram bardzo sporadycznie. Głównie pisanie maili, programowanie, przeglądanie internetu. Poniżej opis wg formularza :
Dobór klawiatury
Po testach w sklepie jestem przekonany co do zakupu klawiatury na przełącznikach Kailh Blue lub Cherry Mx Blue. Obecne typy to Zalman ZM-K900M, Genesis RX85, Deluxe Game Titan KM02 i Hyperx Alloy FPS.
Wiem, że temat ten przewija się często, ale ze względu na co chwilę wychodzące nowe modele i preferencje indywidualne poproszę Was o pomoc.
Będzie to mój pierwszy mechanik [nie licząc fantastycznych lat 90 i klawiatur z tamtego okresu :) ]. Przy komputerze głównie pracuję, gram bardzo sporadycznie. Głównie pisanie maili, programowanie, przeglądanie internetu. Poniżej opis wg formularza :
Dobór klawiatury
- twój budżet: 300-400zł [im taniej tym lepiej, ale jeżeli będzie jakieś cudo za 450zł to też rozważę].
- jaki chcesz rodzaj klawiatury mechaniczna
- jeżeli mechaniczna: jaki chcesz rodzaj przełączników – myślałem o brown, albo blue, ale nie miałem jeszcze okazji wyklikać ich
- czy masz masywne dłonie czy nie? - chyba normalne z ukierunkowaniem na masywne :)
- czy dużo piszesz na klawiaturze? - w normie kogoś kto pracuje z komputerem
- czy ma to być klawiatura w 100% pod gry? - zdecydowanie nie...grać niech się da na niej, ale nie jest to priorytet. Poza tym jak rozumiem, to każda jedna mechaniczna, jest lepsza od membranowej też w tym aspekcie.
- czy chcesz podświetlenie? - nie jest priorytetem, rgb w ogóle mnie nie bawi, zwykłe w zupełności wystarczy
- czy chcesz makra? - nigdy nie używałem
- czy chcesz dodatkowe klawisze? - nie jest to priorytetem
- czy potrzebujesz podpórkę pod nadgarstek? - miły dodatek, ale jak nie będzie to też nic się nie stanie. Teraz na Genesis rx55 nie mam i żyję, a zawsze można osobno dokupić.
- czy może to być klawiatura typu tenkeyless (bez numapda lub numpad w miejscu del, end, ins)? - wolałbym z numpadem...przyzwyczaiłem się do niego i korzystam jak mam wprowadzać ciąg cyfr - znowu - jeżeli będzie coś super bez to pewnie się przestawię, ale wolałbym żeby był ten zestaw klawiszy.
- twoje uwagi (wygląd, firma): brak...nie musi wyglądać...ma dobrze działać. Najlepsze przełączniki to zapewne cherry mx, dobre opinie czytałem też o kailh...wolałbym uniknąć wynalazków, które mogą tylko zrazić.
Po testach w sklepie jestem przekonany co do zakupu klawiatury na przełącznikach Kailh Blue lub Cherry Mx Blue. Obecne typy to Zalman ZM-K900M, Genesis RX85, Deluxe Game Titan KM02 i Hyperx Alloy FPS.