07-17-2017, 07:41 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-17-2017, 07:46 PM przez spidster135.)
Cześć,
spotkałem się dziś z pewnym filmikiem na yt odnośnie dokładniejszego strzelania w grze CS:GO, a jako że mi wyskoczył w proponowanych i nazwa brzmi bardzo ciekawie to sobie obejrzałem i oczywistą oczywistością jest fakt, że szybko zacząłem to zjawisko rozkminiać.
Zastanawiam się czy jest to prawdą z technicznego punktu widzenia i czy działa to tak w praktyce?
Na mój rozum i korzystając z filmiku:
Czułość w grze to tylko prędkość z jaką porusza się nasz celownik w grze, służy do zwiększania prędkości (ale nie ilości DPI) w myszce.
DPI, czyli Dots Per Inch, a więc ilość kropek na cal, to nie tylko prędkość z jaką porusza się nasza myszka, ale też ilość tych kropek w calu. Im ich więcej, tym wydaje się, że mysz powinna przesuwać się dokładniej?
w grze masz piksele, przy takim zbliżeniu powinna schodkować jakby, to znaczy, że w każdy piksel na ekranie jesteś w stanie trafić, im bardziej zwiększasz dpi a zmniejsz w grze tym zaczyna się objawiać efekt predykcji (tak zrobiony jest sensor, aby móc korzystać z wysokich wartości dpi, że musi ingerować w ruch - jest tak w każdym sensorze), co daje złudne wrażenie lepszej płynności, że już nie schodkuje...
sam zadecyduj jak wolisz ;) jedni wolą tak, drudzy tak
Tutaj rozdzielczości cs'owców z celownikami :p
Tak btw...
Izak kiedyś robił poradnik jak dobrać sensitivity, dużo tam bzdur.
Jedną z nich jest przykładowo to, że "Prosi wolą płaskie, symetryczne myszki", a w arkuszu mamy co chwilę EC, ZA i pełno innych profilowanych czy takich jak ZA :v
07-20-2017, 05:40 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-20-2017, 05:51 PM przez spidster135.)
W sumie to grałem na 300DPI oraz 2.96 sens (co daje u mnie 300x2.96=888pkt). Przez ostatnie trzy dni zmieniałem sobie DPI oraz sens w grze (tak by cały czas trzymać równo 888pkt czułości) i w sumie żadnej różnicy nie zauważyłem (a doleciałem do około 2000 DPI, więcej nie chciałem bo podobno może występować jittering w myszce). Teraz mam 600DPI i 1.48sens i gra mi się chyba tak samo, chociaż mam wrażenie że jakby lepiej, nie wiem czy to efekt placebo, czy może serio jest mi lepiej w ten sposób, mimo że to nadal te 888pkt czułości licząc sens x DPI.
Może nie ma różnicy, bo gram na 16:9 1920:1080, więc pixeli jest na tyle dużo?
To co mnie najbardziej zniesmaczyło w tym filmiku to brak zwrócenia uwagi na to, że niektóre sensory gorzej sobie radzą z wysokimi DPI. No ale cóż zrobisz. Chyba czas zabrać się za zakładanie kanału, co by naprostować te dziwactwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Im mniejsze sensitivity w grze tym więcej robisz kątów, więc to oczywiste, że większe dpi i niski sens będzie bardziej precyzyjne niż większy sens i niskie dpi.