| 

Liczba postów: 605 
	Liczba wątków: 77 

Reputacja: 
5 

11-28-2016, 04:10 PM 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-28-2016, 05:01 PM przez akatrosh.)

Witam. Posiadam monitor Acer H277HU (ten, lub bardzo podobny model not sure, na pewno nie ma 144hz). I tu jest pytanie. Czy kupując monitor BenQ XL2430T poczuję dużą różnicę w jakości? I czy w ogóle jest sens wymieniać ten monitor?
 @edit Przepraszam, pomyliłem działy, jest możliwość przeniesienia do działu "inne"? :D
 @edit 2 Jednak mój monitor, to acer G257HU (chyba xD)

Liczba postów: 2,558 
	Liczba wątków: 20 

Reputacja: 
80 

nie ma sensu ;Dzawsze jak chcesz to mozesz kupić, ale nie opłaca się

Liczba postów: 188 
	Liczba wątków: 8 

Reputacja: 
12 

Jeżeli grasz (lub chcesz grać) competive'a - lol, cs, starcraft i znajdziesz kupca na stary monitor to może to będzie miało sens, ale do casualowych gierek 144HZ na pewno nie są potrzebne.

Reputacja: 
80 

144 hz ma tylko sens do FPS i to jak jesteś dobry, bo pozwala Ci jeszcze bardziej ,,rozwinąć skilla"a tak to masz elegancki monitorek, do takiego wiedzminka to rewelacja ;D

Liczba postów: 457 
	Liczba wątków: 25 

Reputacja: 
15 

11-30-2016, 08:38 PM 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-30-2016, 08:49 PM przez minciu.)

Gó***no prawda. 120Hz ekran minimum do normalnego grania. 
Tego BenQ nie oplaca sie kupować, bo ma tylko 24". Lepiej kup sobie np iyame albo asusa:

iiyama GB2788HS-B1 

Asus VG278HE

Ewentualnie tanio widze Benq 27" 120Hz http://allegro.pl/monitor-benq-xl2720t-3...63362.html 
Albo jakiś inny używany nawet 27" 120Hz+ . ceny od 700zl za używane. Ja mam używanego Acera 27" 144Hz z G-sync za 1300zl oraz iiyame 144Hz 27" za 800zl. Różnica między nimi jest już niewielka. Różnica między 60Hz... a najlepiej między 60" a 120Hz w trybie ULMB.. to jest KOSMOS!!

Nawet rekreacyjna gra w battlefielda jest duuuz przyjemniejsza.  Lepiej zapytaj na tym forum czy bezprzewodowa myszka za 5pl różni się czymś od tych drogich badziewi z kablem??:P Czy odczujesz różnicę?:P  

Jeżeli ktoś Ci mówi, że tylko dla ultra hardcore graczy są te krany to znaczy że nigdy przy takim nie siedział. Nawet przeglądanie strony WWW jak ją przewijasz w dół jest dużo przyjemniejsze. Jak grasz w gry z sync-frame to nie odczuwasz takiego ogromnego laga jak na 60hz gdzie zbuforowane  klatki  trwaja wieczność . Jak masz terring klatek to nie odczuwasz tego tak wyraznie - wszystko szybciej znika. Jak masz G-sync to również czysta przyjemność. Jak nie chcesz G-sync tylko ULBM to jest mega szyki obraz. Nagle sie okazuje, że efekt rozmycia w grach nie był zamierzony:P Tak na prawdę wszystko miało być ostre i wyraźne..

Zwykły nooob powie Ci że warto kupić ekran 27" 144Hz czy 120Hz ( wiecej tez można ). Warto kupic ekran z G-Sync. Najlepiej powiedzialbym kupic ekran z G-Sync. Nawet jak nie chcemy G-Sync to może nam sie spodobać ULBM. 
http://www.testufo.com/#test=framerates
http://www.testufo.com/#test=framerates-text  - przy jakiej predkosci przeczytacie tekst? 120pix/s jest wyrażne? 240 zaczyna sie mazac? 360 zaczynacie zgadywac?
http://www.testufo.com/#test=photo&photo...0&height=0  przy jakiej predkosci odszukacie napis Q-52??

TERAZ NAJWAŻNIEJSZE PYTANIE - CZY SIĘ OPŁACA??

Kupujesz monitor 27" 144Hz z G-Sync jak mój i za 3 lat jak zaczniesz zastanawiać się nad wymianą to nie będzie to miało żadnego sensu chyba ze na odpowiednik UltraWide który dzisiaj kosztuje z 5000zl. Czyli pewnie nie zmienisz go za 3 lata bo nie bedzie sensu. Kupisz karte graficza w cenie monitora dzisiaj, to za 3 lata nie bedzie sensu jej wkladac do komputera:) Ot taka różnica.. Mom zdaniem sie opłaca, bo dzien wdzień się  gapi człowiek w ten ekran i służy on latami. Różnicę widac gołym okiem co prawdopodobnie wpływa pozytywnie na oczy, w stosunku do bubli 60hz.

Nie opłaca się jedynie zmienic na mniejszy ekran.

ps. celowo pominalem  fakt input laga, bo to indywidualna cecha kazdego ekranu osobno. I może tutaj rzeczywiście pro gracze to wyczują a zwykły śmiertelnik nie.

pss. z tyłu monitora masz naklejkę z modelem ekranu jaki teraz posiadasz:P

Reputacja: 
80 

jakoś mam 60 hz, fakt 144 to różnica ogromna, ale jakoś daje radę 35% celności i kd 6 utrzymać na tym moim gównie ;Dkiedyś sam sobie kupię 144, ale to ma sens głównie w FPSach. Do takiego wieśka lepszy IPS i do zastosowań profesjonalnych (jedyny minus co wspomniałeś to ,,lagi" podczas przesuwania względem 120 i 144 hz)

Reputacja: 
15 

12-01-2016, 05:40 PM 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2016, 06:00 PM przez minciu.)

JAKOS NA MYSCE Z TESCO TEZ DA RAD KLIKAC! :P 
Prosze Cie. Mialem 60 Hz i mam 144 Hz. Tu nie chodzi juz o wycisniecie maxa ze skilla, tylko o to że najzywczajniej w swiecie jest lepiej. Można kupic 27" IPS 144Hz z g-sync za okolo 3000zl. Ale powiem Ci ze jak tam nie widze jakiejsc różnicy miedzy IPS a bardzo dobrym TN.

Gram siedząc na wprost, nie chowam się pod monitorem to jest elegancko. Tani IPS kolorami szału jakiegoś przy dobrym TN nie zrobi.. no a jak obraz zaczyna się ruszać to IPS 60hz wysiada :)

Wiesz gdzie 60HZ sie nadaje? Do ogladania filmów:) Filmy i tak maja po 30FPS max;)

ja jestem zdania ze zakup 120Hz+ o rozmiarze 27" to najlepiej zainwestowane pieniadze w komputer. Przypomnijmy bez problemu można kupić Iiyame 27" używana 120-144hz za okolo 800zl ( nowe kosztowały 1000zl jakiś czas temu ). Mi też było żal do niedawna wyda siano na ekran bo FPS przecież nie dodaje.. ale jak tak sie zastanowić, to jednak dodaje i to najwiecej:D potrafi dodać 2x wiecej FPSow:) Co bardzo przyjemnie odbija się na komforcie użytkowania.

Jak już wspomniałem, nawet przeglądanie WWW jest przyjemniejsze.

Znajomy miał zajawkę, żeby pograc sobie w wyścigi na 3x27" IPS 60Hz.. A starego Asusa na TN  144Hz odstawił na bok jako czwarty ekran. Sam przyznal, że lipa wyszła.. miało byc pieknie IPS oh ah i dupa. Bo dobra TNka niczym nie ustepowala tanim IPSom.. a w sumie wyszlo nawet na odwrot. 

Polecam sobie odżałować i kupić. 

np:
http://allegro.pl/monitor-led-27-asus-vg...71227.html 
27 cali asusa 144hz - 900zl

Drogo/niedrogo.. sprzedaj stary monitor jak mowisz ze masz IPSa i nagle sie okaze ze ten kosztuje tyle co lepsza podkladka pod myszke:P 
Nie ogarniam, na tym forum ludzie kupuja scierki po kilka stówek a na ekran nie dolożyc tyle samo bo już drogo??:P Niech mnie to ktoś wytlumaczy:D
https://www.youtube.com/watch?v=FyTcP5E3db0  - 9minuta filmu:)

Reputacja: 
80 

mój używka kosztuje 350 zł około najtaniej. Wiem, że jest różnica, ale ja jakbym miał taki monitor co on to bym nie zmieniał, no chyba, że naprawdę potrzebuje tego.Miałem TN i fakt, dobre Tnki mają całkiem przyzwoite kolorki, ale moja AH-IPS ma lepsze ;D Ogółem to gier typy wiesiek czy coś to git. Fakt to FPS i szybkich gdzie liczy się czas reakcji, reflex i jak najpłynniejsze odwzorowanie ruchu tam 120 i 144 są o niebo lepsze.
 Miałem okazję pograć na 75 Hz kiedyś i efekt duzo lepszy, mi chodziło o fakt, że akatrosh nie ma takiego złego montora. Dwa w FPSach ok sprzęt da radę wycisnąć te 144 klatek, ale w bardziej wymagających np. RPG to tam się już jest ciężej i płynności już się tak nie czuje.
 Masz trochę racji, ja na jego miejscu zmieniałbym tylko jeśli gra sporo w FPSy. A hajs wydałbym inaczej :P
 PS. jak masz 15 lat to dla mnie 10 zł to ,,dużo" Jakbym zarabiał to pewnie tak, ale póki co nie kupię sobie 144, aczkolwiek planuje. W maju pewnie. Tylko 24 cale, bo 27 to przesada, szczegolnie ze nie moge monitora za daleko stawiać, a wzrok moze siadać bardziej :d

Reputacja: 
15 

12-02-2016, 04:04 PM 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2016, 04:06 PM przez minciu.)

Wzrok to siada bardziej jak sie czlowieg gapi w migajace pizdzikłaki na małym ekranie:D  
27" jest optymalny do przyjemnego użytkowania. 24" to absolutne minimum. 
 A jak chcesz jeszcze bardziej ulżyć oczom, to flicker-free sie chyba nazywa ta technologia.

Nie wiem jaki masz teraz ale ja mialem wpierw 19". Później kupilem 24" i myslalem, ze jest wielki:D Ale jak poszedlem do kolegi na 27" 120Hz to szybk zrozumialem, że tez musze taki mieć :D Nie ważne w co sie gra, bo nawet jak sie nie gra to i tak jest lepiej :) Glupie przewijanie tekstu idzie płyniej. Kursor myszki nie robi smug na ekranie, no jest po prostu lepiej i tego nie zmieni nic.  Co do kolorów, nie można się do nich czepiać na dobrej TNce.   

Moim zdaniem jak nie ma sie kasy to TN 120Hz jest super. Niewielka dopłata i można kupić 144Hz (okolo 100zl) . Od biedy wolalbym nawet 24" 144Hz TN od jakiegos IPSa nawet 27".  Jak ma się ponad 1000zl można spokojnie kupić nowy ekran 144HZ 27' TN albo spróbować dostać już uzywany z G-Sync i ULBM.. Ja taką wersję wlaśnie wybralem.. Uważam to za genialny zakup najlepszy jaki można zrobić dla komputera zaraz po dysku SSD jakby ktoś jeszcze nie miał:D 

Jak dysponuje się już poważniejszą sumą w stylu 3000zl można kupić IPSa 144Hz+ z G-Sync. Jak ktoś uprze się na UltraWide co byłoby zakupem praktycznie bez kompromisów, to niestety trzeba wydać z 5tys zl. ( pomijajac temat spadku wydajności sprzetu )..

A tak na prawdę, różnice między wersją nawet 27" TN 120Hz a innym ekranem 27" IPS 144Hz+ jest raczej nie warta dopłaty. Nie da takiego wow jak zakup pierwszego normalnego monitora 120Hz+.  

Czyszczu życzę Ci z całego serca szybkiej zmiany ekranu na jakiś szybki. Jak tylko Ci się uda możemy wrócić do tematu IPS vs TN :) Czy co kupić jak się nie ma kasy.. TNkę 120Hz+ czy IPSa 60Hz. 

Ps żeby nie było, piszę to na ekranie DELLa IPS 24" S2415H - http://www.ceneo.pl/33037458 
pss. miałeś TNkę? Ale jaką?? bo akurat między ekranami TN a TN potrafi być PRZEPAŚĆ jeśli chodzi o jakość obrazu.

Reputacja: 
80 

12-02-2016, 05:04 PM 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2016, 05:05 PM przez Czyszcz.)

Ja  miałem jakiś monitorek LCD 75 Hz, mały, ale wariat. Za IPSa dałem 300 zł. 22 cale, ten flicker free jest i dużo daje. Brak smużenia też jest. Ogółem przyjemnie. Jak będę kupował to używkę 144 Hz 24 i tyle. Ja większego nie chcę, bo nie moge za bardzo monitora wziąć bliżej, a za blisko to się oczy bardziej męczą. Poza tym gram na 1280x720 i skoro obecnie widzę piksele to na większym bedzie gorzej :P obecnie mam 170 zł to raczej mnie nie stać ;D
 EDIT. widzialem duzo monitorów w stacjonarnym i porównywałem. Mi chodzi bardziej o to, że IPSy w tej cenie mojego monitora nie mają zbytnio porównania. Kolega ma TN 60Hz co prawda, 1ms 23' BenQ i uważam (i on też) że mój jest lepszy

|