• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rival 100 - kilka pytań
Chciałbym poruszyć temat największych minusów/plusów Rivala 100.
Od dłuższego czasu szukam idealnego zamiennika dla Kinzu. Jestem bardzo wybredny co do kształtu.

Testowałem już:
-Zowie FK2 (pomimo tego że jest mała, wydawała się za duża i ciężko było mi ja chwycić przez jej boki),
-Razer Krait 4G (za mała, okropne boki - nie wiem komu to się może wygodnie trzymać),
-Ninox Aurora (słaba jakość, problemy z sensorem, ale kształt bardzo spoko),
-DM1 Pro S (zdecydowanie za duża, słabe przyciski)
-Roccat Kone Pure Black Edition (kształt fajny, tylko miałem problem z przyciskami, tak jakby nie nadążały odbijać przy bardzo szybkim spamowaniu i często mnie to denerwowało przy szybszym spamowaniu np. z tec'a w cs).
Teraz mam KinzuAddera, który teoretycznie jest bardzo dobry, ale sensor ewidentnie nie działa jak powinien, scroll szwankuje.

Może ktoś jeszcze ma jakieś propozycje? (czysty fingertip, 19.5cm, niskie dpi (400-500), 35cm/360, lubie dość proste boki, CS:GO)

Teraz przejdźmy do tego Rivala 100. Omijałem go szerokim łukiem, bo SteelSeries kojarzy mi się z shitem. Słaba kontrola jakości itd. Kinzu v3, na której grałem miała więcęj wad, niż zalet. Ale największą jej zaletą był kształt.
Grałem na tym Rivalu 100 u znajomego ok. 15 minut, ale na obcym komputerze i ustawieniach ciężko stwierdzić jak pracuje sensor itd. Bardziej chciałem zobaczyć jak leży w dłoni. Kształt był dla mnie super.
Więc, co do Rivala 100:
1. Straszny kabel. Jest on mega słaby. Ale na pewno zamienił bym go na mój paracordowy kabel od CeeSa'y.
2. Sensor? Jak wygląda ten 3059-SS na tle najlepszych sensorów na rynku? PS: Nienawidzę smoothingu.
3. Śliskie boki. Nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie, że są śliskie, czy tak jest faktycznie. Możliwe też, że ręka mogła mi sie pocić dlatego bo grałem u niego od razu po wejściu do domu z zimnego dworu. Jakie wy macie odczucia?
4. Przyciski. Ludzie chwalą te przyciski, ale mi sprawiały wrażenie słabych. Nie wiem czy one są gorsze niż moje omrony D2FC-F-7N, czy po prostu są w pewnym sensie dla siebie charakterystyczne. Może to po prostu kwestia przyzwyczajenia. Co o nich sądzicie?
5. Może więcej wad?

---

Kszałt bardzo mi przypadł do gustu. Co do sensora potrzebuję porady. Jeżeli byłby ok, pograłbym trochę na tej myszce i może bym się przyzwyczaił do tych przycisków. Jeżeli dalej by mi nie pasowały chciałbym zamienić przełączniki. Już raz to robiłem na starej Kinzu i wszystko było ok. Tylko, że ta Kinzu była już popsuta, więc mi nie zależało nad tym czy ją uszkodzę czy nie, robiłem to bardziej ze względów edukacyjnych. Czy wymieniając mikroprzełaczniki mogę w jakiś sposób uszkodzić myszkę (popsucie elektroniki, porysanie soczewki sensora)?
Odpowiedz
Jako posiadacz, może się wypowiem :)
1. Kabel... no aż takiej tragedii nie ma, ale też nie zachwyca. Bez jakiegoś podwieszenia w FPS'ach się nie obejdzie(nie wiem jak w przypadku innych gier)
2. Sensor powiem szczerze, że bardzo okej. Gram na średnich czułościach(500 mysz i 2 in game) i nigdy nie udało mi się wywołać akceleracji. Kiedyś grałem na 500 i 1.4, także wszystko było okej :) Precyzja jak najbardziej na plus. Nie można mu wiele pod tym względem zarzucić. Ale co ja się będę rozpisywać, zalinkuję po prostu najlepszy test :d http://www.test-gear.pl/testy-i-recenzje.../#precyzja
3. Boki nie są śliskie. Co prawda to po prostu plastik, jednak wypustki zapewniają w miarę dobrą kontrolę. Oczywiście jeśli ktoś ma bardzo potliwe dłonie jak ja, może odczuwać pewne ubytki na tym polu. Mój chwyt to claw, także nie mam z tym dużego problemu, jednak jeśli ty korzystasz z fingera i masz bardzo potliwe dłonie to nie jestem pewien jak może to wyglądać ;/
4. Przyciski to zdecydowanie najbardziej wkurzający problem(przynajmniej w przypadku mojego egzemplarza). Klik jest dla mnie zbyt lekki, jednak wciąż przyjemny. Prawdziwym problemem jest to, że mam tę mysz od bodajże marca i raz na jakiś czas LPM zachowuje się jakby coś pod niego wpadło. Nie umiem tego lepiej opisać :/
5. Wincyj? Raczej nie. Ludzie twierdzą, że są problemy ze źle rozłożoną wagą czego ja przykładowo wcale nie czuję :P

Oczywiście, że możesz uszkodzić elektronikę w myszce podczas wymiany jeśli źle to zrobisz :D Żeby porysować soczewkę podczas wymiany przełącznika to chyba musiałbyś być nadzwyczaj utalentowany :P
Mysz: Rival 100
Podkładka: Zowie G-SR
Słuchawki: Superlux HD668B
Klawiatura: Tesoro Durandal g1n
Monitor: LG 24GM77-B + M1994D-PZ
Odpowiedz
Ogólnie to sensor w Rivalu 100 jest ok, ale tylko przy 500dpi.

Spróbuj Zowie EC2-A, myślę, że mogłaby Ci się spodobać.
Odpowiedz
Tylko w Zowie EC2-A najbardziej powstrzymuje mnie ten prawy bok. Jakiś taki dziwny, zaokrąglony bardzo. Niby podobna jest Kone Pure'a, który mi bardzo dobrze leżał. I podobno EC2-A robi wrażenie większej od tego Roccata.

Tutaj podliknuje link z innego forum (mam nadzieje że mnie nie zabijecie) o co mi dokładnie chodzi:
http://cdn.overclock.net/9/91/900x900px-...42204.jpeg
Odpowiedz
A jeszcze co do Zowie EC2-A. Jakie tam przełączniki siedzą? Bo słyszałem, że od jakiegoś czasu omrony, a GruBy w swojej ZA13 zmieniał na D2FC-F-7N (tylko, że ja nie wiem kiedy on ją kupił).
Odpowiedz
huano są w niej jak w każdej zowie

ec2-a jest wygodniejsza od kona, właśnie ze względu na ten bok :D

mozesz sobie tak wlutować inne przełączniki, sam używam np. DM1 z huano niebieskimi ;)
Odpowiedz
Wg mnie to ten bok jest wygodniejszy dla osób, które trzymają na nim płasko palce i obawiam sie, ze przy fingertipie bede mial problemy z wygodnym podnoszeniem.
Odpowiedz
W EC2-A przy podnoszeniu myszki fingertipem trochę ześlizgują się na tym boku palce.
Odpowiedz
Nie chcąc robić nowego tematu, zapytam tutaj - sklep RTVeuroAGD robi jakieś problemy ze zwrotami? Bo to jest jedyny sklep, w którym jest Logitech G Pro i odbiór w punkcie poczty.
Odpowiedz
raczej nie
Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2024 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.