Hej! :)
Poszukuję alternatywy dla mojej G403. Może łatwiej będzie jak zawrę wszystko we wzorze, a zatem:
Poszukuję alternatywy dla mojej G403. Może łatwiej będzie jak zawrę wszystko we wzorze, a zatem:
- jaką obecnie myszkę używasz: Logitech G403
- jakie DPI w obecnej myszce masz ustawione: 800
- czułości w grach (wystarczy wpisać – niska, średnia lub wysoka): em, raz na rok zagra się w CSa przy 2.4 sens i 400 DPI, a w LoLu 50 przy 800 DPI, więc... niska/średnia, na pewno nie wysoka ;)
- czułość w Windows: 6/11
- czułość w sterach myszki (o ile takie posiada Twoja obecna myszka): -
- ile cm przejeżdżasz myszką aby wykonać pełny obrót – 360°(w dowolnej grze fps): zbyt rzadko CSa odpalam, zatem nie ma sensu
- w co grasz (podaj tytuły gier): głównie LoL, ale liczy się dla mnie ogółem WYGODA o czym napiszę niżej
- jaką masz obecnie podkładkę: A4Tech X7-500MP
- ile przycisków używasz w myszce (czy używasz boczne): miałem w DM3 Mini boczne i nie miałem potrzeby używać, teraz mam i używam - generalnie obojętnie; jak są to fajno, jak nie to nie ma problemu. całkowite minimum to LPM, PPM i M3 na scrollu :)
- twój budżet: 250 zł
- jaki chwyt stosujesz: palm/claw
- jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce (1+2+2 czy 1+3+1): 1+3+1
- jesteś lewo czy prawo ręczny/a? prawo
- jaka jest wielkość Twojej dłoni (w cm, od końca palca do zgięcia nadgarstka, zmierz jak na poniższym obrazku): 18,3 x 9 cm
- jaka jest szerokość twojego palca wskazującego (zmierz jak na powyższym obrazku)? 1,8 cm
- czy chcesz zmienić swój chwyt?: dość uniwersalna ręka, ale to do przedyskutowania
- czy inny zakres dpi w nowej myszce jest akceptowalny dla Ciebie?: pewnie
- co w twojej obecnej myszce chciałbyś zmienić najbardziej/co się zepsuło?: wydawało się, że pasuje idealnie do dłoni - wymieniłem Rivala starego na DM3 Mini - musiałem się przyzwyczaić, ale było bdb, po DM3 Mini przesiadłem się na G403 i od razu pierwszego dnia idealnie dopasowana, jednak pozornie. Pozornie, bo zwyczajnie boli mnie środek dłoni (spekuluję, że zwyczajnie za wysoka jest, a że ostatnimi czasy muszę więcej pracować przy komputerze to dopiero teraz mnie to dotknęło, mimo że posiadałem 4 miesiące użytkowania). Uprzedzę pytanie - czemu zmieniłem Rivala? Bo boki się ścierały + scroll się zepsuł i była trochę za długa. Czemu zmieniłem DM3 Mini? Z czystej ciekawości spróbowania tak chwalonej G403.
- czy nowa myszka musi być kupiona w Polsce? tak
- uwagi (np. co do wyglądu myszki): W G102/G203 troszkę niefajne jest zaokrąglenie z tyłu, ale może bym przywykł... Całkiem sensownie w ręce leży Rival 110, a na DM3 Mini nie narzekałem. Podobnym kształtem jest chyba FK2, choć zauważalnie dłuższa (tutaj mam obawy). ZA13 ew., bo garb ma jak G403, ale mniejszy, więc może by ręka nie bolała. Rival 110 np. leży mi lepiej w dłoni niż Sensei 310. Ww. myszy (poza DM3) przymierzane na wystawie w MM, więc trzeba mieć to też na uwadze. DM1 PRO S / FPS CHYBA odpada, bo przymierzałem Genesis Krypton 190 (ten sam kształt) i taka długawa się wydawała, biorąc pod uwagę jej wysokość i szerokość, ale nie wiem czy nie wydaje mi się tylko dlatego, że ostatnie miesiące siedzę z G403.
Wydaje mi się, że Zowie za dużo kosztuje, biorąc pod uwagę to co oferują. DM3 ceny poszły znacznie w górę. Rival 110 to nie ta klasa co nawet G102 (ludzie też w Rivalu 110 narzekają na trwałość), więc... pozostaje mi takowy wybór (G102)? Czy coś przeoczyłem? G102 to nie jest jakościowy downgrade względem G403? To zaokrąglenie z tyłu bardzo "boli"?
Wiem, że trudne zawody, ale dzięki za wszelaką pomoc!