- twój budżet: 350-400 zł
- jaki chcesz rodzaj klawiatury (membranowa czy mechaniczna)? mechanik
- jeżeli mechaniczna: jaki chcesz rodzaj przełączników – jeżeli nie wiesz, to napisz nam: MX Brown, Kailh Brown lub Romer-G
- czy masz masywne dłonie czy nie? raczej średnie
- czy dużo piszesz na klawiaturze? tak
- czy ma to być klawiatura w 100% pod gry? nie
- czy chcesz podświetlenie? wskazane
- czy chcesz makra? raczej tak
- czy chcesz dodatkowe klawisze? niekoniecznie
- czy potrzebujesz podpórkę pod nadgarstek? niekoniecznie, ale byłaby ok
- czy może to być klawiatura typu tenkeyless (bez numapda lub numpad w miejscu del, end, ins)? tak
- twoje uwagi (wygląd, firma): jak najbardziej klasyczny design
Cześć forumowicze
szukam dla siebie pierwszej klawiatury mechaniczniej. Będzie używana głównie do pisania, ale czasem też do gier (powiedzmy podział 70/30). Mam kilka zastrzeżeń:
- tylko klasyczny design, żadnych fikuśnych, pseudo-gameingowych rozwiązań
- lepiej ciszej niż głośniej, wobec czego MX Blue odpada (ten piskliwy klik mnie drażni)
- skoro głównie do pisania, to myślę o przełącznikach MX Brown, Kailh Brown lub Romer-G (przynajmniej z tych szeroko dostępnych w Polsce)
moje propozycje:
- Cooler Master MASTERKEYS PRO S - jeden z moich faworytów (cena ok 350 zł). Nie ma klawiatury numerycznej, ale nie przeszkadza mi to szczególnie. Fajne, białe podświetlenie
- HyperX Alloy Brown - szkoda ze tylko czerwone podswietlenie, ale poza tym wyglada ok
- LOGITECH G413 - przełączniki Romer-G, dwa wariatny kolorów do wyboru
- Logitech G810 Orion SPECTRUM RGB - nowa przekracza budżet znacznie, ale znalazłem oferty powystawowe za ok 350-360 zł. Warto?
- Sharkoon Skiller MECH SGK3 RGB - przełączniki Kailh Brown. Cenowo najlepiej, ale nie wiem jak z wykonaniem.
- Sharkoon PureWriter Low Profile - tutaj ciekawa sprawa, bo niby do pisania, a jest na Redach. Ktoś testował?
Z góry dzięki za opinie na temat powyższych klawiatur. Jeśli ktoś ma jakieś swoje propozycje (coś z Corsair sensownego w tej cenie?), to chętnie posłucham.