09-06-2016, 11:13 AM
Witam, moje leciwe słuchawki zostały wręcz pożarte przez ząb czasu, dlatego też zwracam się do Was o pomoc w wyborze nowych. :D
- jakie obecnie używasz? - Sennheiser HD201
- czy używasz dedykowanej karty muzycznej/dac/amp ?
- jeśli tak – to jakiej?
- jeśli nie – czy planujesz kupić i w jakiej kwocie?
--- jeżeli nie planujesz kupować karty to podaj swój model płyty głównej - Nie planuje zakupu dedykowanej karty póki co. Korzystam ze zintegrowanej z płytą Gigabyte GA-Z97X-Gaming 3. - słuchawki mają być w 100% do gier // głównie gry trochę muzyki // gry i muzyka po równo ? (wybierz jedną opcję) - Słuchawek używam podczas grania i słuchania muzyki ( jednocześnie :) ), również do chatu głosowego, okazjonalnie do filmów/seriali (chociaż te przeważnie oglądam z głośnikami, więc to nie jest jakieś dodatkowe wymaganie).
- jakiej muzyki głównie słuchasz? Tutaj mógłbym wymienić chyba wszystkie gatunki, ale głównie alternative rock, zdarzy się mieszanka rocka z rapem, niektóre spokojniejsze popowe utwory. Ogólnie utwory ze średnim basem.
- w jakie gry grasz (która jest priorytetem)? - FPSy, w których przestrzeń dźwięku nie stoi na pierwszym miejscu, w związku z czym podczas grania mogę na spokojnie włączyć w tle muzykę.
- twój maksymalny (nieprzekraczalny pod żadnym pozorem) budżet? - Myślę, że do 200zł z wysyłką.
- stawiasz na 1 miejscu dźwięk czy komfort? - Dźwięk, ponieważ uważam, że do wszystkiego można się przyzwyczaić. Jednak w słuchawkach spędzam sporo ( ~6h dziennie) czasu, więc komfort też jakąś tam role gra.
- jaki chcesz typ słuchawek: otwarte, pół otwarte, zamknięte (jak nie jesteś pewien to napisz w jakim otoczeniu grasz)? - Przyzwyczaiłem się do zamkniętych Sennheiserów, więc chciałbym przy takich pozostać.
- wolisz słyszeć wszystko bliżej Ciebie czy dalej (większą - lepiej w grach czy mniejszą scenę) ? - Tutaj szczerze nie mam zdania, nie znam różnicy.
- czy będziesz często podróżował ze słuchawkami (np. na lany)? - Nie.
- dodatkowe uwagi (np. wokół uszne, douszne, wygląd, rodzaj padów): Byłem bardzo zadowolony z Sennheiserów, używałem ich przez ~5lat, aż się kompletnie zepsuły :P. Zarówno dźwięk jak i komfort były nad wyraz satysfakcjonujące. Poszukuję czegoś podobnego/lepszego jeżeli chodzi o brzmienie.