07-16-2018, 11:05 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-16-2018, 11:06 AM przez hereditarium.)
1. Myszka
jaką obecnie myszkę używasz: Logitech G600
jakie DPI w obecnej myszce masz ustawione: normalnie 1200, do gier 600a
czułości w grach (wystarczy wpisać – niska, średnia lub wysoka): niska/średni
czułość w Windows: niska
czułość w sterach myszki (o ile takie posiada Twoja obecna myszka): 1200
ile cm przejeżdżasz myszką aby wykonać pełny obrót – 360°(w dowolnej grze fps): jeśli dobrze mierzę to 6-7cm
w co grasz (podaj tytuły gier): Overwatch, CS, WoW, PUBG
jaką masz obecnie podkładkę: Steelseries QCK
ile przycisków używasz w myszce (czy używasz boczne): Przy MMO - ok.12, przy fps max 5-6
twój budżet: bez ograniczeń (ale interesuje mnie też średnia półka)
jaki chwyt stosujesz: clawgrip
jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce (1+2+2 czy 1+3+1): 1+3+1
jesteś lewo czy prawo ręczny/a? prawo
jaka jest wielkość Twojej dłoni (w cm, od końca palca do zgięcia nadgarstka, zmierz jak na poniższym obrazku): ok. 20,5cm
jaka jest szerokość twojego palca wskazującego (zmierz jak na powyższym obrazku)? ~2 cm
czy chcesz zmienić swój chwyt?: raczej nie
czy inny zakres dpi w nowej myszce jest akceptowalny dla Ciebie?: tak
co w twojej obecnej myszce chciałbyś zmienić najbardziej/co się zepsuło?: jest chyba zbyt masywna (zbyt długa) i przy chwycie claw nie naciskam w pełni lewego przycisku
czy nowa myszka musi być kupiona w Polsce?: niekoniecznie
uwagi (np. co do wyglądu myszki): RGB, fajny dizajn, przede wszystkim trwałość
2. Podkładka
jaką obecnie używasz myszkę (optyk ,laser, jaki sensor, jakie ślizgacze) - laserowa, teflonowe
jaką masz podkładkę (oraz czy chcesz szybszą/wolniejszą od obecnej)? - SS QCK, szybszą
chcesz plastikową, aluminiową, szklaną, materiałową czy hybrydową (materiałowa z uczuciem gry na plastikowej): materiał/ hybryda
jaki rozmiar by Cię interesował: standartowy
czy akceptujesz podkładki których żywotność może nie przekraczać 6 miesięcy (przy intensywnym użytkowaniu) ale w zamian dadzą nam bardzo dobry ślizg?: nie
uwagi (wygląd, ulubiona firma, grubość, itp.) - brak
jeżeli nie masz zielonego pojęcia o podkładkach i powyższe punkty nic Ci nie mówią, to wpisz tu, wtedy dobierzemy coś bazując na naszym doświadczeniu: nie mam zielonego pojecia :)
3. Klawiatura
twój budżet: bez ograniczeń (interesuje mnie też średnia półka cenowa)
jaki chcesz rodzaj klawiatury (membranowa czy mechaniczna)?
jeżeli mechaniczna: jaki chcesz rodzaj przełączników – jeżeli nie wiesz, to napisz nam: mechaniczna
czy masz masywne dłonie czy nie? Nie
czy dużo piszesz na klawiaturze? średnio
czy ma to być klawiatura w 100% pod gry? tak
czy chcesz podświetlenie? tak
czy chcesz makra? tak
czy chcesz dodatkowe klawisze? tak
czy potrzebujesz podpórkę pod nadgarstek? nie
czy może to być klawiatura typu tenkeyless (bez numapda lub numpad w miejscu del, end, ins)? nie
twoje uwagi (wygląd, firma): chciałbym sprzęt trwały.
Mysz:
Tutaj jest całkiem spora zagwozdka, producenci pomijają typowe, "wieloprzyciskowe" konstrukcje.
Jeżeli możesz znacznie zredukować ilość potrzebnych przycisków, byłoby wspaniale - omijasz wszelakie paskudztwa jak Razer Naga.
Wstępnie możesz zainteresować się Kone Aimo:
> http://www.test-gear.pl/testy-i-recenzje...kone-aimo/
07-17-2018, 09:24 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-17-2018, 12:59 PM przez hereditarium.
Powód edycji: analiza ułożenia ręki
)
Dzięki za odpowiedź, przymierzałem się do G502 i szczerze powiem, że ilość "bajerów" przeszkadzała. G600 którą obecnie posiadam dodatkowe klawisze ma poukładane schludnie. Przeanalizowałem sobie styl gry i stwierdzam, że jestem w stanie zrezygnować z dodatkowych klawiszy, podobnie z klawiaturą, jeżeli będzie opcja z tworzeniem i wykorzystaniem Makro to dodatkowe klawisze nie są konieczne.
Jeżeli możesz to czekam na inne Twoje propozycje, tak jak pisałem dodatkowe przyciski to nie jest priorytet :).
Jeszcze jedna rzecz, przeanalizowałem dokładnie ułożenie ręki na G600, jest to ułożenie bardziej w stronę fingertip (v1).
Poleciłem głównie mniejsze myszki, gdyż nie wiem jak odebrałbyś przykładowo Logitecha G403 (gdybyś gdzieś mógł go przymierzyć, byłoby świetnie), który plasuje się w średnich rozmiarem "klikaczach".
ja nie wiem czy ty nei powinieneś spróbować DM1 pro S, pod 1+3+1 i claw gripa to świetna myszka, przy Twojej dłoni powinieneś bez problemu ułożyć dłoń na niej, imo warto spróbowac
Dziękuje za sugestie, na pewno posprawdzam jak leżą mi te myszki w ręce. Jestem teraz w pracy ale zrobiłem zdjęcie jak trzymam i jak układa się moja ręka na myszce (jakiś modecom randomowy).
Problem z G600 jest taki że palec wskazujący naciska na przycisk myszki na początku tego klawisza co po długim czasie używania powoduje deformacje płytki w przycisku. Efekt jest taki, że mam dwuklik zamiast pojedynczego kliknięcia.
Mam nadzieję, że to też coś wniesie do tematu.